Først ute var det kristeligdemokratiske partiet CDU som med 116 stemmer mot tre godkjente avtalen om en storkoalisjon på et ekstraordinært partimøte mandag.

Også de to andre partiene som skal delta i regjeringen, CDUs søsterparti i Bayern, CSU, og det sosialdemokratiske partiet SPD, sa mandag ja til den nye regjeringen og det programmet som er forhandlet fram.

CDU hadde innkalt til det partiet kalte «et lite landsmøte» i Berlin, med 116 representanter fra partiorganisasjonene. CSU hadde sitt møte i München, mens SPD-møtet ble arrangert i Karlsruhe.

På SPD-møtet var det bare rundt 12 eller 15 som stemte imot blant de 500 som deltok på det ekstraordinære landsmøtet. Avstemningen foregikk ved håndsopprekning.

Ba om støtte

Både den påtroppende forbundskansler Angela Merkel (CDU) og SPDs kommende visekansler Franz Müntefering oppfordret delegatene på sine partimøter til å støtte storkoalisjonen da landsmøtene åpnet mandag.

Merkel omtalte storkoalisjonen som det eneste forsvarlige, mens Müntefering sa at koalisjonsprogrammet har «tilstrekkelig sosialdemokratisk ånd».

– Lett blir det ikke, sa han, men tilføyde at medansvar er bedre enn å gå i opposisjon. – La oss våge det.

Schröder-støtte

Avtroppende forbundskansler Gerhard Schröder (SPD) oppfordret partiet til å slutte å se på storkoalisjonen med kristeligdemokratene som noe påtvunget.

– Sjansene må gripes og utnyttes, sa Schröder, og understreket at mye av politikken fra den rød-grønne regjeringen vil kunne fortsettes.

– Ingen blir tvunget til å juble eller elske storkoalisjonen, sa Schröder. – Men regjeringen har uten tvil, kanskje primært, sosialdemokratiske trekk.

Schröder ble møtt med 12 minutters stående applaus da han med tårer i øynene holdt det han kalte sin siste tale som forbundskansler.

Schröder var lenge etter valget innstilt på at en ny regjering måtte dannes under hans ledelse, men måtte til slutt oppgi tanken ettersom kristeligdemokratene fikk noen promille flere stemmer ved valget 18. september. Han blir nå mening medlem av Forbundsdagen.

Stoiber i München

PÅ CSU-landsmøtet i München beklaget partileder Edmund Stoiber den irritasjon hans plutselige avhopp fra regjeringsdeltakelse hadde utløst.

Stoiber var utpekt til å bli den nye regjeringens økonomiminister, men frasa seg stillingen, trolig på grunn av motsetninger mellom ham og Angela Merkel.

Han roste likevel den kommende regjeringen som med sin nyinngåtte allianse ville gi Tyskland nye sjanser.

Koalisjonsavtalen skal underskrives kommende fredag. Tirsdag 22. november vil så Angela Merkel bli valgt til Tysklands første kvinnelige forbundskansler av Forbundsdagen i Berlin. Hun blir også den første regjeringssjefen fra det østlige Tyskland siden landet ble forent for 16 år siden.