Førstesekretæren ved Iraks ambassade i Berlin var blant gislene i den irakiske ambassaden i Berlin.

Ifølge politiet var det skyting inne i bygningen da gisseltakerne, en irakisk opposisjonsgruppe som kaller seg Demokratisk irakisk opposisjon i Tyskland, tok kontroll over ambassaden tirsdag ettermiddag. Det er uklart om det ble brukt skarpe skytevåpen eller gasspistoler.

To personer ble såret, melder tysk politi, men tilstanden skal ikke være alvorlig. Førstesekretæren, Shamil A. Mohammed, er Iraks øverste representant i Tyskland.

— Misnøye med Schröder

Gisselaksjone kan ha sammenheng med statsminister Gerhard Schröders gjentatte advarsler til USA mot å angripe Irak for å avsette president Saddam Hussein. En ledende irakisk opposisjonskilde i London sa tirsdag kveld at aksjonen delvis var en protest mot Schröders motstand.

— Dette er like mye en melding til Gerhard Schröder som til Saddam. Irakerne er skuffet med Tysklands holdning når det gjelder angrep for å fjerne Saddam, sa kilden, som er anonym.

Gruppen varslet aksjonen sin først med faks til nyhetsbyråer om at de hadde tatt kontroll over ambassaden. Kort etter meldte tysk politi at et ukjent antall personer er tatt som gisler ved ambassaden.

Opposisjonsgruppen sier den har som mål å få slutt på regimet til president Saddam Hussein.

Sammenstøt

Ifølge politiet ble ambassaden stormet av okkupantene, og det kom til sammenstøt mellom okkupantene og ansatte ved ambassaden. Politiet er for øvrig tilbakeholdne med opplysninger.

— Vi vil ikke skape panikk, sa en talsmann for politiet. Samtidig ble ambassaden omringet av et stort antall politifolk.

I en kunngjøring tirsdag sa gruppen at aksjonen vil være «fredelig og midlertidig».

— I det irakiske folkets og deres legitime lederskaps navn, den irakiske opposisjonen, erklærer vi at frigjøringen av irakisk jord begynner i dag. Vi tar over Iraks ambassade i Berlin, og tar med dette det første skritt for å frigjøre vårt elskede fedreland, heter det i kunngjøringen, som var skrevet på tysk og ble fakset fra ambassaden til nyhetsbyrået Reuters.

Ingen andre

Ingen av de kjente irakiske opposisjonsgruppene ser ut til å være delaktige i gisselaksjonen. Den største gruppen, Den irakiske nasjonalkongressen, med base i London, fordømmer okkupasjonen som de mener en lite kjent organisasjon står bak.

Nasjonalkongressen er en paraplyorganisasjon for seks ulike grupper som ønsker å bli kvitt regimet til Saddam Hussein.

— Vi forsøker å få mer informasjon om disse menneskene. Vi kan ikke tillate slik vold, sa en talsmann for Nasjonalkongressen.

(NTB)

OMRINGET: Tungt bevæpnet spesialpoliti omringet den irakiske ambassaden i Berlin etter at en irakisk opposisjonsgruppe tok kontroll over ambassaden i en gisselaksjon.
Foto: Scanpix / Reuters