Walter Leisler Kiep sier han snublet over beløpet, da han sjekket kontoutskriftene sine. Han har nå betalt pengene tilbake til det konservative, kristeligdemokratiske partiet — men i Tyskland rister mange på hodet, og spør hva dette egentlig er for noe.

Det nye elementet i skandalen har dukket opp på et høyst ubeleilig tidspunkt for CDU. Så sent som torsdag ble det kjent at påtalemyndigheten formelt har innstilt etterforskningen av partiets mangeårige leder, eks-statsminister Helmut Kohl.

Slipper Kohl blir dermed ikke stilt for retten, og slipper en videre gransking av hans rolle i CDUs omgang med de to millioner mark (godt over åtte millioner kroner) partiet mottok fra anonyme givere. Gammelkansleren nekter fortsatt blankt å si hvem disse giverne var, og mener han er blitt offer for en politisk forfølgelseskampanje.

Men Kohl, som var tysk statsminister og en sentral skikkelse i europeisk politikk i hele 16 år — fra 1982 til 1998 — har sagt seg villig til å betale 300.000 mark til statskassen. Han legger stor vekt på at dette ikke betyr at han innrømmer noen skyld, at innbetalingen ikke er å betrakte som noen bot, og at han derfor heller ikke havner i strafferegisteret.

Mye tyder derfor på at skandalen var i ferd med å dø hen — til Walter Kiep torsdag kveld fortalte at han hadde sjekket bankkontoen sin. Hans påstand om at han lenge hadde oversett en million mark virker kanskje ikke umiddelbart overbevisende, men man skal huske på at mannen tross alt har en formue på 100 millioner.

Snubler Enten det er rettferdig eller ikke, vil avsløringen av dette nye elementet i skandalen uvegerlig også ramme dagens CDU-ledelse. Tyskland skal ha nyvalg neste år, og fra regjeringens side vil det bli hamret inn at et parti som ikke greier å holde orden på egne finanser, umulig kan være skikket til å overta styringen av Europas største og viktigste økonomi.

Ingen mistenker partiets kvinnelige leder Angela Merkel for å ha hatt noe med pengesnusket å gjøre. Men politikere i den rød-grønne koalisjonen i Berlin vil utvilsomt reise høylytte krav om at hun feier for egen dør, før hun angriper regjeringen.

Likevel er det langt fra sikkert om den lavmælte og forsiktige prestedatteren blir CDUs kandidat til å avløse statsminister Gerhard Schröder fra det sosialdemokratiske SPD. Merkel har mye ryddearbeid igjen, før hun kan føle seg sikker på kandidaturet.

NTB