• Vive la France, vive l'Europe! tordnet kansler Gerhard Schröder i Toulouse i går, og fikk mer jubel enn han får på hjemmebane for tiden.

FRANK M. ROSSAVIK

HEIDI TAKSDAL SKJESETH

Toulouse Stående trampeklapp og vaiende faner må ha gjort godt for Schröder, etter alle problemene han har med tyske velgere.

I en kongresshall noen kilometer fra brennhete Toulouse i går, hadde han ingen problemer med å begeistre 4000 franske ja-sosialister. Den tyske kansleren virket også mer avslappet og inderlig, der han appellerte uten manus, langt hjemmefra.

— Fra Frankrike har den europeiske tanke grepet menneskenes hjerter, mente Schröder.

— Vi i Tyskland har sagt et klart ja til konstitusjonen. Nå ber vi franskmennene stemme ja med hele sitt hjerte, for å bli med oss videre, sa Schröder, og ble avbrutt av applaus for nesten hver setning.

— Vi trenger hverandre i Europa. Derfor ber vi dere franskmenn stemme ja, for konstitusjonen bringer oss enda nærmere sammen.

— Vi har en sosial modell i Europa. Konstitusjonen vil sette oss i stand til å forsterke den. Vi tyskere og franskmenn skal fortsette å samarbeide for å gjøre Europa bedre. Derfor: stem ja, formante Gerhard Schröder.

Kun et mirakel

Da kansleren hadde fullført sin appell, kom den største franske sosialiststjernen på scenen, Dominique Strauss-Kahn - som for øvrig heller ikke la fingrene imellom da han hadde mikrofonen - med en modell av Airbus 380, kjempeflyet som er det nye symbolet for europeisk samarbeid.

Tilfeldig var gimmicken selvsagt ikke, Airbus-fabrikken ligger like utenfor Toulouse. Kansleren og den tidligere finansministeren veivet jovialt med flyet, og opptrinnet forlenget trampeklappen med enda et velgjørende minutt for hardt prøvete franske ja-folk. For at ja-siden har tapt slaget, synes å stå fast. Målingene tyder på et klart nei-flertall på søndag. Bare et mirakel kan redde grunnlovstraktaten, eller konstitusjonen som den oftest kalles i Frankrike.

To damer vi snakket med, satte stor pris på Gerhard Schröders visitt - hans tredje i den franske valgkampen.

Mye på spill

— Utrolig at han har kommet til en så liten by som vår! Det viser hvor sterke båndene mellom Tyskland og Frankrike er. For oss i det franske sosialistpartiet er det viktig å føle at vi står sammen med våre tyske kamerater, sier Lydia Burgunder.

— Det hjelper litt at han er kommet, men han er nok kommet for sent, mener Burgunder. Den yngre Emma Davezac holder imidlertid fast ved håpet.

— Jeg tror vi vinner så vidt. Jeg håper i alle fall. At tyske og franske sosialister samarbeider slik, er et ideal for det sosiale Europa, mener Emma Davezac.

Schröder var ikke den eneste høyprofilerte utlendingen i den franske EU-kampen i går. I Paris deltok Schröders tidligere finansminister Oskar Lafontaine på et møte for nei-siden. Lafontaine har nå gått ut av SPD og stiller for et nytt venstreparti ved valget til høsten. Spanias statsminister José Luis Rodríguez Zapatero var i sving for ja-siden. Han talte på et møte de franske sosialistene holdt i Lille. Nå er den offisielle delen av valgkampen slutt, men dragkampen på gaten om tvilende sjeler fortsetter nok helt inn. Begge sider vet at mye står på spill, både for Frankrike og for Europa.

SE OGSÅ s. 8 og 9, BT-Magasinet

SYMBOLSK: Slik samarbeider vi i Europa! Tysklands kansler Gerhard Schröder og Frankrikes tidligere finansminister Dominique Strauss-Kahn veiver stolt med Airbus 380, som bygges fire mil fra Toulouse.
Juha Roininen