– Enten er de ansvarlige for sikkerheten i Istanbul inkompetente, eller så lukket de øynene for disse tilfellene av mobbing av Orhan og andre som tenker som han. Uansett, er det ikke på sin plass at noen trekker seg eller får sparken? skriver Tyrkias største avis Hurriyet.

Pamuk ble møtt med sinte tilrop i rettssalen hvor det ble besluttet at saken mot ham skal utsettes til februar. En kvinne slo ham i hodet med en arkivperm da han var på vei ut.

– Iscenesatt

Avisa Sabah antyder i en kommentar at krefter innad i regjeringen som er motstandere av Tyrkias forsøk på å bli medlem av EU, kan ha iscenesatt uroen for å skade landets omdømme i Europa.

Den populære forfatteren Pamuk er tiltalt for å ha fornærmet den tyrkiske nasjonen ved å ha sagt at én million armenere ble drept av de ottomanske herskerne i det som i dag er Tyrkia, mot slutten av første verdenskrig.

Det er imidlertid fortsatt en mulighet for at den tyrkiske regjeringen stanser saken før den blir behandlet videre i rettsvesenet.

Kritiserer EU

Tyrkias statsminister Recep Tayyip Erdogan forsvarte lørdag Pamuks rett til å si og mene det han ønsker, men kritiserte samtidig EU for det han mener er forsøk på å påvirke rettsvesenet i landet.

– EU prøver nå å presse domstolene våre. Det er galt. Domstolene behandler saken ennå, og man bør vente på avgjørelsen, skriver Erdogan i en uttalelse lørdag.

Utvidelseskommissær i EU Olli Rehn har advart Tyrkia om at landets sak mot Pamuk gjør at det reises tvil om tyrkernes «engasjement for de europeiske verdiene».