CDU-leder Angela Merkel har argumentert for at Tyrkia ikke bør få fullt medlemskap, og i stedet skal få et spesielt partnerskap med unionen. Tyrkia fryktet at en klar seier til Merkel ville ødelegge for medlemskapssamtalene, som skal innledes 3. oktober.

I stedet er valgresultatet svært uklart, og Merkel har fått en tilbakegang i forhold til meningsmålingene. Det er tyrkiske medier glade for.

– Det ble ikke slik vi fryktet, erklærte avisen Aksam, mens avisen Milliyet slår fast at motstanden mot Tyrkia ikke hjalp Merkel til seier. Det samme skriver den populære Hurriyet. Det at Merkel ikke fikk en klar seier har eliminert muligheten for at Tyskland vil finjustere sin utenrikspolitikk i Tyrkias disfavør, mener avisen.

Under valgkampen fridde forbundskansler Gerhard Schröder til velgere blant de 2,6 millioner etniske tyrkere som bor i Tyskland ved å gi tydelig støtte til tyrkisk EU-medlemskap.

Tyskland er Tyrkias største handelspartner, og med de mange tyrkiske «gjestearbeiderne» som oppholder seg i Tyskland er forbindelsene mellom de to landene svært nære.