FRANK M. ROSSAVIK

I en situasjon der Tyrkia i måneder og år har jobbet intenst for å gjøre seg mest mulig lekker for EU, flagget regjeringen for få dager siden helt overraskende et forslag om å gjøre utroskap straffbart med opp til tre års fengsel.

— Det må være en vits, sa EU-kommissær Günter Verheugen.

Liknende karakteristikker kom også fra unionens utenriksministermøte mandag og mange andre i og utenfor Brussel: Vil Tyrkia inn i EU, eller vil Tyrkia ikke?

Etter en innstilling fra Europakommisjonen, ventet i oktober, skal EU-toppmøtet i desember avgjøre om medlemskapsforhandlinger kan starte.

Tyrkias venner i Unionen, som fra før har en vanskelig jobb med å overbevise skeptikerne om landets «EU-fähigkeit», trengte slett ikke et tyrkisk selvskudd av dette kaliberet.

— Utspillet kom like overraskende på de fleste av oss i Tyrkia som på dere ellers i Europa. Regjeringen har åpenbart behov for å tilfredsstille de mest religiøse delene av sin velgermasse. Men det virker som om de ikke forsto at forslaget ville være en torn i øyet på EU, nettopp i denne delikate fasen der vår mulighet til medlemskap skal avgjøres, sier Oktay Aksoy.

Han var Tyrkias ambassadør i Sverige i årene 1996-2000. Nå er han pensjonert fra utenrikstjenesten, men fortsatt høyst aktiv som direktør og styremedlem i Tyrkisk utenrikspolitisk institutt.

I går skulle forslaget om igjen å forby utroskap, forbudet ble sist avskaffet i 1996, presenteres for parlamentet. Det lå som del av en omfattende reform av tyrkisk straffelov. Hele 346 av 384 paragrafer er foreslått endret. I all hovedsak er det snakk om tilpasning til gjeldende rettsregler i EU. Pakken skal etter planen vedtas av parlamentet i slutten av uken.

Men etter gruppemøtet i Rettferds- og utviklingspartiet (AKP), som regjeringen utgår fra, og et påfølgende møte med det største opposisjonspartiet, lot det til at utroskap skulle forbli lovlig.

— Vi er enige om å vedta en lov som gir rettigheter og friheter, sa justisminister Cemil Cicvek (AKP) og opposisjonsleder 0Deniz Baykal fra Det republikanske folkepartiet (CHP) i en felles kunngjøring mens utenriksminister Abdullah Gul hørte på.

Ingen av de tre ville kommentere utroskapen direkte. CNN meldte senere i går at en anonym kilde i regjeringen hadde bekreftet at det famøse forslaget ville bli droppet. Men: Noen offisiell bekreftelse var i går kveld ennå ikke kommet.

Oktay Aksoy er ikke overbevist om at forslaget skrinlegges helt.

— Jeg vil tro det er innenrikspolitisk vanskelig for regjeringen å fjerne forslaget helt - når utviklingen først er kommet så langt som den er. Det vil være et nederlag. Om forslaget ikke forsvinner, tror jeg det vil bli endret så sterkt at det ikke skaper ugreie i forhold til EU. Men jeg vet ikke nå hvordan det kan gjøres, medgir Aksoy.

— Viser ikke det faktum at forslaget i det hele tatt kom fra regjeringen at skeptikerne til tyrkisk EU-medlemskap har rett? Er det i en gitt situasjon fare for at Tyrkia blir en religionsstat?

— En viss del av velgermassen til regjeringen ønsker det, men de fleste tyrkere skiller klart mellom religion og politikk. Ekteskapsbrudd kan være en synd, slik er det jo både i islam og kristendom, men ikke alle synder kan være lovbrudd, sier Aksoy til Bergens Tidende på telefon fra Ankara.