Allerede i april ble tyrkerne advart mot et angrep på Neve Shalom-synagogen, og enda en advarsel kom i september. Signalene var tydelige: al Qaida planla en aksjon.

— Angrepene var ventet. Likevel kom de overraskende på de tyrkiske sikkerhetstjenestene. Dette er sikkerhetstjenestenes største fiasko, sier Rusan Cakir, en tyrkisk terrorekspert.

Sent lørdag ble tre, muligens fire personer - herav to kvinner - anholdt og avhørt, men søndag ettermiddag var de satt på frifot.

— Politiet har navn og adresser på folk som er innblandet i islamsk undergrunnsaktivitet. Du kan si at de vanlig mistenkte ble hentet, sa en av journalistene i Istanbul som følger saken.

— Men realiteten er at ingen vet hvem som sto bak angrepet. Det meste peker imidlertid mot al Qaida.

To lik er funnet med el-kabler på kroppen. Det indikerer at sjåførene av de to pick up-lastebilene selv utløste de ca. 300 kilo med sprengstoff i hver bil.

ALVORET I SITUASJONEN er gått opp for den tyrkiske regjeringen.

Det første spørsmålet som ble stilt av offentligheten, var selvfølgelig: Kunne angrepene vært unngått?

Regjeringen sier nei, men lederen av det borgerlige partiet Den Rette Vei (DYP), Mehmet Agar, mener noe annet. Som nestsjef for Istanbul-politiet som ledet bekjempelsen av terror, advarte han allerede i 1986 mot at den internasjonale terrorismen hadde vekstvilkår i Tyrkia. Den gang angrep en gruppe palestinske terrorister Neve Shalom-synagogen og drepte 22 jøder i bønn under en gudstjeneste.

Andre aksjoner med ingen eller færre dødsfall har skjedd på 90-tallet. Men i det store og hele er Tyrkia gått fri av den islamske terroren som har rammet resten av Midtøsten og andre muslimske land.

EN KILDE I DET TYRKISKE utenriksdepartementet peker på Tyrkias rolle dels som alliert med USA - både i NATO og ved å ha stilt flybasen Incerlik til rådighet - dels som alliert med Israel i et tosidig forsvarssamarbeid. Fra Incerlik-basen har det vært angrep mot Irak siden 1991.

Samarbeidet med Israel som kom i stand i 1996, har vært en stadig belastning for Tyrkias forhold til den arabiske verden. En universitetsprofessor fra Istanbul som uttalte seg lørdag, hevdet at «utenlandske etterretningstjenester» har etterlatt fingeravtrykk på angrepene på de to synagogene i Istanbul. Han ville ikke antyde hvilke etterretningstjenester det dreiet seg om, men en gjetning kan være den iranske eller den syriske, eller muligens rester av den irakiske fra Saddam-regimet.

— Det er i alle fall klart at hensikten med angrepene er å tvinge Tyrkia inn i et enda tettere samarbeid med Israel og USA. Det vil åpne veien for en styrking av de fundamentalistiske kreftene i Tyrkia, sier kilden i det tyrkiske utenriksdepartementet. - Hensikten er å felle det verdslige, tyrkiske statssystemet og erstatte det med et islamsk regime. Derfor er ikke angrepet overraskende. Mange er interessert i å se Tyrkia falle som det første offer for krigen mot Vesten.

TYRKIAS ROLLE SOM Vestens muslimske samarbeidspartner - som selv med en viss stolthet kaller seg «brobygger» mellom øst og vest - har mange sider: Det er tyrkiske styrker i Afghanistan, og den tyrkiske regjeringen har fått tillatelse til å sende styrker til Irak. Det siste har den islamistisk-sympatiserende regjeringen foreløpig avstått fra. Begrunnelsen har vært at Tyrkia ikke synes å være «velkommen i Irak».

Dermed markerer man forsiktighet i Irak-konflikten, som tyrkiske militære er rede til - nesten ivrige etter - å bli aktiv deltaker i.

En annen årsak til at Tyrkia ikke har vært spesielt på vakt, kan være tyrkernes erfaring med terror. Den har alltid vært lokal, enten det var snakk om kurdisk terror under krigen mot PKK i det sørøstlige Anatolia, eller det var snakk om den armenske terrororganisasjonen ASALA, som i 1970- og 1980-årene gjennomførte en rekke aksjoner.

— Men skal jeg gjette, vil Tyrkia svare med en form for motterror. Man må ikke bli forbauset om det kommer angrep mot mål i for eksempel Pakistan eller Jemen. Tyrkiske spesialstyrker er trent for å bekjempe terror, og de kan lett overføre sine erfaringer til internasjonale mål, sier en annen kilde som ønsker å være anonym.

De rutinemessige sikkerhetstiltakene vil bli vesentlig skjerpet, og kontakten med vennligsinnete etterretningstjenester blir trolig aktivert.

IFØLGE RYKTER eksisterer det allerede et slikt samarbeid. Fire al Qaida-mistenkte er i all stillhet utlevert til Jordan for en stund siden. Jordan sendte dem videre til USA.

En gruppe israelske terroreksperter er kommet til Istanbul for å delta i arbeidet med å identifisere gjerningsmennene. I går kom også den israelske utenriksminister, Silvan Shaloms, på en rask visitt til overrabbineren for den jødiske menigheten, Yitzhak Halevi.

Jyllands-Posten/Bergens Tidende

<b>«ØKENDE ANTISEMITTISME»:</b> Israelere mener angrepet på synagogene er uttrykk for den økende antisemittismen internasjonalt. I går kom Israels utenriksminister Silvan Shalom til Istanbul for å legge ned en krans ved Neve Shalom-synagogen. FOTO: MOSHE MILNER, REUTERS