Hellas’ og Tyrkias forsvarssjefer drøftet episoden i en telefonsamtale, sa den tyrkiske forsvarsministeren Vecdi Gondul til nyhetsbyrået Anadolu.

Hellas og Tyrkia var så sent som i 1996 på randen av krig. Siden da har de to landene gjort møysommelige, men betydelige framskritt i arbeidet for å bedre forholdet seg imellom, selv om en rekke stridsspørsmål fortsatt ikke er løst.

– De to ministerne var i samtalen enige om å kaste lys over hendelsen og ikke tillate den å berøre de tosidige forbindelser, heter det i en uttalelse fra Tyrkias myndigheter.

Den tyrkiske piloten greide å skyte seg ut i fallskjerm og overlevde episoden. Det ble igangsatt leting etter den greske piloten, og tirsdag kveld meldte det tyrkiske utenriksdepartementet at han var funnet omkommet.

Forsvant

Flyene drev gjensidige avskjæringsmanøvrer da de kolliderte, opplyste en talsmann for forsvarsdepartementet i Aten tirsdag. Den greske fjernsynskanalen NET hadde tidligere meldt at flyene brått og helt samtidig forsvant fra radarskjermene.

Begge flyene skal ha vært av den amerikanskbygde typen F-16, som også brukes av Luftforsvaret i Norge. Militære talsmenn i Ankara hevdet at de tyrkiske flyene var i internasjonalt luftrom da greske fly begynte å opptre aggressivt.

Umiddelbart etter kollisjonen ble det satt i gang leting etter pilotene. Flere helikoptre og en gresk fregatt ble dirigert til området, der det ikke pågikk noen forhåndsvarslede militære øvelser da flykollisjonen skjedde.

Strid

Hellas og Tyrkia har i flere tiår ligget i strid om luftrommet over øyene som ligger utenfor den tyrkiske vestkysten. Nesten hver eneste dag avskjærer fly fra de to land hverandre i dette luftrommet.

Noen ganger blir manøvrene så aggressive at de ligner virkelig luftkamp, sier militære fagfolk. Flere ganger de senere år har eksperter sagt at det bare er et tidsspørsmål før fly som deltar i denne virksomheten ville kollidere.

Hellas og Tyrkia er begge medlemmer av NATO, men regnes likevel som erkefiender. De to landene strides om overhøyheten til flere øyer i Egeerhavet, noe som også har ført til flere alvorlige konfrontasjoner til sjøs.

KRASJET: Et tyrkisk jagerfly av typen F-16 på rullebanen før avgang fra den tyrkiske flybasen Mugla tirsdag. Et tyrkisk og et gresk fly av samme type kolliderte i lufta under avskjæringsmanøvrer i internasjonalt luftrom. Tyrkiske militære anklager Hellas for å ha opptrådt aggressivt. FOTO: SCANPIX