Kapringen av et tyrkisk innenriksfly fikk en ublodig ende natt til lørdag, da kapreren overga seg til gresk politi. Ved 02-tiden lørdag morgen begynte de fysisk uskadde passasjerene å forlate maskinen.

Kapreren, som skal ha hatt sprengstoff festet rundt livet, tok kontroll over flyet kort tid etter at det hadde tatt av fra Istanbul, med kurs for Ankara. Han ville at kapteinen i stedet skulle fly til Tegel-flyplassen ved Berlin.

Men flymannskapet fikk overbevist ham om at de måtte gå ned i Aten for å etterfylle drivstoff. Mens flyet sto på bakken ved den greske hovedstaden, fikk Tyrkias statsminister Recep Tayyip Erdogan kontakt med kapreren over telefon.

Ville overgi seg

Samferdselsminister Binali Yilidirim hadde også to telefonsamtaler med kapreren, som deretter sa han ville la passasjerene og besetningen gå. -Nå er vi på vei ut alle sammen, sa en av passasjerene på mobiltelefon til gresk fjernsyn. Kapreren ble arrestert, men det var uklart om han hadde forlatt flyet frivillig før han ble pågrepet.

Ifølge politikilder lå det neppe politiske motiver bak kapringen. Den 20 år gamle tyrkeren som tok kontroll over flyet ble beskrevet som sinnsforvirret, og det var uklart om han hadde satt fram andre krav enn å bli fløyet til Berlin. Men han skal ha klaget over at hans mor og søster "blir holdt som gisler".

Han oppnådde i det minste å skape noen timers full forvirring, der enkelte medier skrev at det kaprede flyet var blitt nektet landingstillatelse i Aten. Andre hevdet at greske jagerfly hadde tvunget passasjerflyet ut av gresk luftrom.

I virkelig fare

De 193 passasjerene og besetningen på åtte var i virkelig fare, selv om kapreren ikke gjorde noe forsøk på å utløse en eksplosjon. Mens han snakket fram og tilbake med besetningen om hvor de skulle dra, holdt flyet nemlig på å gå tomt for drivstoff.

Ifølge greske medier var det dette som fikk myndighetene i Hellas til å omgjøre sin opprinnelige beslutning om å tvinge flyet ut av gresk luftrom. I stedet fikk det likevel lande i Aten, der forhandlingene med kapreren begynte.

Tyrkia og Hellas ser ut til å ha samarbeidet bra om løsningen av denne saken, sa diplomater i Aten og Ankara. De to NATO-landene er gamle erkerivaler, som blant annet har ligget i langvarig strid om råderetten over flere småøyer i Egéerhavet.

(NTB)

KAPRET: Gisseldramaet om bord i dette flyet endte godt i natt.
FOTO: REUTERS