— Jeg har nettopp fått vite at Tyrkias utenriksminister sitter i flyet på vei hit nå, sa Luxembourgs utenriksminister Jean Asselborn like før kl. 20 i går kveld.

Dermed var det også klart at Tyrkias regjering hadde godtatt EUs siste utkast til forhandlingsmandat, og at forhandlingene kunne begynne.

I ett døgn hadde Østerrike stått imot et beinhardt press fra de andre 24 EU-landene. Østerrike ville ikke godta fullt medlemskap som et uforbeholdent mål for forhandlingene med Tyrkia. De ønsket seg en åpning for en «alternativ tilknytning», noe som både Tyrkia og resten av EU avviste. I hele natt til i går satt Østerrikes utenriksminister Ursula Plassnik i møter med sin britiske kollega Jack Straw, som på vegne av det britiske presidentskapet prøvde å få østerrikerne til å bøye av.

- Var verdt det

Til slutt ga østerrikerne etter. Løsningen ble en formulering der viktigheten av EUs egen evne til å ta opp Tyrkia som nytt medlem blir vektlagt, samtidig som ønsket om fullt tyrkisk medlemskap ikke blir trukket i tvil. Østerrikerne fikk også inn et punkt om at kostnadene med utvidelsen må fordeles på rettferdig vis mellom EU-landene.

— Det var verdt det, sa Jack Straw om de 30 anstrengende forhandlingstimene.

— Dette er i sannhet en historisk dag både for Europa og for det internasjonale samfunnet, sa utenriksministeren.

Han viste til at alle EUs utvidelser så langt har kommet både gamle og nye medlemmer til gode, og følte seg sikker at det samme vil være tilfelle for Tyrkia.

— Det vil bli en lang vei fremover. Men jeg er ikke i tvil om at dette er noe vi ønsker, sa en tydelig fornøyd Straw, som slo fast at Tyrkia er et europeisk land.

Gül ventet rundt midnatt

Til tross for at østerrikerne til slutt måtte godta at målet er fullt medlemskap, mente deres minister Plassnik likevel at den harde linjen hadde svart seg. Hun var «både glad og stolt» over det de hadde oppnådd etter en natt uten søvn, og viste til at de hadde lyttet til folket.

Meningsmålinger i Østerrike har vist at så mange som 80 prosent av velgerne er imot tyrkisk EU-medlemskap.

Etter planen skulle forhandlingsmandatet vært klart allerede søndag kveld, og lenge så det ut til at østerrikernes standhaftighet skulle velte hele prosessen. Den planlagte seremonien med påfølgende ministermiddag kl. 17 i går kveld gikk fløyten; først rundt midnatt var utenriksminister Gül ventet til Luxembourg.

Da skulle den formelle åpningen av forhandlingene, som er ventet å kunne ta både ti og tjue år, finne sted.

— Vi skal greie å komme i gang i dag som planlagt, selv om vi kanskje må stanse klokken en time eller to, spøkte EUs utvidelseskommissær Olli Rehn sent i går kveld.