Ecevits politiske karriere spente over et halvt århundre. Med bakgrunn som journalist, poet og akademiker sluttet han seg til et venstrenasjonalistisk parti på 1950-tallet, og ble i 1957 valgt inn i nasjonalforsamlingen.

Han ble valgt til statsminister i 1974, og markerte seg som en venstrepolitisk kraft gjennom sin motstand mot de militæres innblanding i tyrkisk politikk. Men han sto også beslutningen om å sende tyrkiske soldater til Kypros.

Ecevit ble fengslet da de militære på nytt tok makten i Tyrkia i 1980. Først i 1987 fikk han gjenoppta sitt politiske virke, da som leder for DSP, Demokratisk venstreparti, som ble dannet to år før med hans kone Rahsan som frontfigur.

DSP ble største parti i valget i 1999, og Ecevit dannet en trepartiregjering som blant annet arbeidet for å sikre Tyrkia status som kandidatmedlem til EU.

Valgseieren i 1999 ble Ecevits siste politiske triumf. Oppslutningen om hans parti falt som en stein, og ble feid ut av nasjonalforsamlingen i valget i 2002. En fysisk nedbrutt Ecevit forlot det offentlige livet kort tid etterpå.

Ecevit ble rammet av slag i mai i år, og har lagt i koma siden da.

MICHAEL URBAN