Det spraker i høyttalerne på veggen til Okandan Vindusfabrikk. Klokken er 13, og bønneropet gjaller mellom veggene. Moskeen ligger langt unna, men direktør Nureddin Okandan har strukket høyttalerledninger.

Eget bønnerom har han også innredet, for arbeidere som vil vende seg mot Mekka i ro og fred.

Vi er midt i Tyrkia, i Anatolia, fire timer i bil østover fra hovedstaden Ankara. Dette er det store, tørre, brunsvidde og fattige tyrkiske innlandet. Glovarme somrer, harde vintrer, et karrig og tynt befolket landskap — veldig langt unna kafeene i det kosmopolitiske Istanbul i vest. Når europeiske motstanderne av tyrkisk EU-medlemskap skal overbevise om at slike ambisjoner er meningsløse, er det gjerne hit, til «det andre Tyrkia», de peker.

Omsetter for milliarder

De har ikke gjort regning med «de anatoliske tigrene»: Byene i det tyrkiske innlandet som har svinget seg opp i et voldsomt tempo. Fremst av dem alle er Kayseri: For 50 år siden en utfattig by med 65.000 innbyggere. I dag er folketallet tidoblet, byen har Tyrkias største industriområde og et næringsliv som går på høygir.

— For meg betyr religionen at du skal være ærlig, rettskaffen, og ikke skade noen, sier Saffet Arslan (49). Røyken ligger blå over skrivebordet, det er stort og tungt.

Først på 70-tallet var han en foreldreløs og fattig gutt, med fem års skolegang. I dag sender Ipek-konsernet 100 vogntog med møbler ut i verden hver eneste måned. Arslan sysselsetter 1500 mennesker bare i Kayseri, han eier åtte selskaper, de omsetter for 1,1 milliarder kroner i året.

Islamsk reformasjon

Gründeren regner seg både som konservativ og religiøs, som de aller fleste industrilederne her i Kayseri. De bekjenner seg til islam, men står hardt på at forholdet til religion er et spørsmål hver enkelt må ta stilling til. Og på veggen bak pulten henger statsfaderen selv, Atatürk - som nedfelte sekularismen som et bærende element for den nye tyrkiske nasjonen.

— Jeg skulle hatt skjegg, men det liker jeg ikke. Jeg skulle bedt fem ganger for dagen, men det har jeg ikke tid til, sier Arslan.

Nestlederen i byens industrikammer, vindusprodusent Nureddin Okandan (43) sier det slik:

— Islam ber oss om å arbeide hardt. Så det gjør vi. Men ellers har religionen ingenting å gjøre med forretningene.

Muslimsk reformasjon

I Kayseris gater bygges det over alt: Nye kjøpesentre, kontorbygg, idrettshaller, skoler, moskeer. På det nybygde luksushotellet Hilton Kayseri går klimaanlegget for fullt. Og samtidig: Ute i gatene bærer minst halvparten av kvinnene det tradisjonelle muslimske hodetørkleet. På kafeene får du i regelen ingen alkohol.

«Tyrkias muslimske reformasjon» og «islamsk protestantisme» er navnene sosiologer og akademikere har satt på fenomenet: Religion som et personlig spørsmål også for muslimer, med et bud om å ikke sløse, men arbeide hardt og få verdiene til å vokse.

— De kan kalle det hva de vil. Dette er slik vi er, dette er tradisjonen vår, sier Okandan. Selv sysselsetter han 150 mennesker og omsetter for 56 millioner kroner i året - det gjør ham til en ganske vanlig forretningsmann her i Kayseri.

Industriområdet er enormt, 650 ulike fabrikker ligger på rekke og rad - sammen med en svær moské for arbeiderne. Den totale verdiskapningen i industrien i Kayseri i fjor var på 28 milliarder kroner.

Hjulpet av urbaniseringen

Kayseris mest berømte sønn er utenriksminister Abdullah Gül. Güls religiøse bakgrunn gjorde ham uspiselig som presidentkandidat for opposisjonen og hæren. Ikke så i Kayseri: Her fikk partiet 72 prosent av stemmene i siste lokalvalg, det var tyrkisk rekord.

AKPs ferd inn i regjeringskontorene henger nøye sammen med industriherrene i Kayseris vei til rikdom:

Akkurat som møbelgründer Arslan, begynte glassprodusent Okandan med et lite verksted først på 80-tallet. En voldsom urbanisering var for lengst i god gang, bort fra jordbruket på landsbygden. Folk flyttet til små byleiligheter, de trengte rimelige, funksjonelle møbler.

Med drahjelp fra staten grep Kayseris mange små møbelverksteder mulighetene det nye markedet skapte. Fortjenesten ble reinvestert - helst i lokal virksomhet. I dag har de lokale forretningsmennene spredt seg til alle bransjer: Finans, bygg, bank, tekstil, data.

Frykter ikke islam

De samme urbaniserte massene har vært med på å sende AKP inn i regjeringskontorene. De tror ikke lenger på den gamle kemalistiske eliten av byråkrater, militære, akademikere og rikfolk.

AKPs politikk er etter deres smak: Konservativ, med vekt på tradisjonelle verdier, og samtidig med vekt på å skaffe økonomisk fremgang. AKP har stått fremst i kampen for tyrkisk EU-medlemskap, de har drevet igjennom økonomiske reformer på en bred front, med liberalisering og privatisering.

Blant industriherrene i Kayseri - for her er det mennene som styrer - er det ingen frykt å spore for islamisering.

— Etter fem år med AKP har vi ikke sett noen tegn til noe slikt, sier vindusdirektør Okandan.

I en av de mange monteringshallene til Ipek blir enda et parti av den lillahvite sofaen «Karisma» gjort klar for eksport.

— Vi er konservative, ja. Omtrent på samme måte som befolkningen i Stuttgart i Tyskland er konservative, sier direktør og eier Saffet Arslan.

På søndag vil han stemme «for stabilitet». Han ønsker seg to store partier i parlamentet, begge sentrumsorienterte. Det han ikke vil ha, er mer krangel om presidentposten, usikkerhet om hæren vil gripe inn, uro og usikkerhet. Forklaringen på det gir seg selv:

— Den slags er ikke bra for forretningene, sier Arslan.

GRÜNDER: Saffet Arslan (49) begynte med ingenting på 70-tallet. I dag selger han sofaer og andre møbler for over en milliard kroner i året her med modellen «Karisma».
GORM K. GAARE / EUP-IMAGES
TRADISJONELL: Zeynep Tuas er en av kvinnene som arbeider ved emballasjefabrikken Canitez i Kayseri. Om lag halvparten dekker håret på tradisjonelt islamsk vis. De gjør akkurat som de vil, sier direktør og gründer Hüseyin Cahit Canitez.
GORM K. GAARE / EUP-IMAGES
ENORM VEKST: Siden 1950 har Kayseri vokst fra 65.000 innbyggere til over 600.000. Kulturen er konservativ, med sterk vekt på religion og familiebånd.
GORM K. GAARE / EUP-IMAGES
POPULÆR: Statsminister Recep Tayyip Erdogans parti AKP, med røtter i politisk islam, fikk 72 prosent oppslutning ved siste lokalvalg i Kayseri. Det var landsbeste.
GORM K. GAARE / EUP-IMAGES
BØNNEROM: Stort sett alle de 650 fabrikkene i Kayseri har egne bønnerom for de ansatte så også hos Canitez. Det største industriområdet har også sin egen moské.
GORM K. GAARE / EUP-IMAGES