Tyrkerne skal ha angrepet 50 til 60 medlemmer av den kurdiske PKK-geriljaen. Geriljaen ble påført «betydelige tap». Nye enheter fra hæren står klare til å gripe inn, hvis det viser seg nødvendig, heter det på hærens nettsider.

Men en talsmann for den irakiske kurderlederen Massoud Barzani avviste meldingene om en innmarsj i den delvis selvstyrte Kurdistan-regionen. I Washington ville verken Det hvite hus eller USAs utenriksdepartement kommentere meldingene.

Vinter

– Det kan være snakk om artilleribombardement, sa Barzanis stabssjef Fuad Hossain ifølge nyhetsbyrået AFP. – Men slik været nå er, med vinter og mye snø, ligger forholdene dårlig til rette for et angrep på bakken, tilføyde han.

– Etterretningsfolk oppdaget en gruppe på 50-60 PKK-terrorister på den andre siden av den irakiske grensen. Det ble satt i verk en intensiv intervensjon, og det ble slått fast at terroristene hadde lidd betydelige tap, het det i meldingen.

Operasjonen kan bli trappet opp hvis behovet melder seg, het det videre. Tyrkia har bygd opp en styrke på rundt 100.000 soldater nær fjellområdene langs grensen, og soldatene støttes av stridsvogner, tungt artilleri og kampfly.

«Innmarsj»

I de første meldingene var det uttrykkelig snakk om en «innmarsj», men ifølge nyhetsbyrået AP hersket det en viss uklarhet om hvorvidt tyrkiske bakkesoldater virkelig befant seg inne i Irak. Det kunne også være snakk om skyting over grensen fra stillinger i Tyrkia.

Regjeringen i Ankara har tidligere flere ganger truet med en militær innmarsj i det nordlige Irak. Men inntil lørdag hadde tyrkerne holdt seg tilbake, delvis som følge av sterkt politisk press fra deres viktigste allierte USA.

Tyrkias statsminister Recep Tayyip Erdogan sa fredag at hans regjering hadde gitt hæren fullmakt til å foreta en operasjon «over grensen». Den 17. oktober godkjente den tyrkiske nasjonalforsamlingen denne typen operasjoner.

DENIS SINYAKOV