Tidligere på dagen ble det meldt at grenseovergangen ved Habur var stengt for all trafikk. Dette skjedde etter at utenriksdepartementet i Ankara ba statlige institusjoner ta ulke skritt for å forberede ankomsten av amerikanske soldater, meldte fjernsynsstasjonen NTV.

Guvernør Nusret Miroglu i Diyarbakir-provinsen sørøst i Tyrkia dementerte dette, og forklarte at en rekke lastebiler står i kø ved grensen. Disse lastebilene er på vei for å hente olje fra et irakisk raffineri.

Får ingen last

Miroglu sa at mange tankbiler også står fast på den irakiske siden av grensen, og ikke slipper fram til raffineriet.

-De blir stående, fordi det ser ut til at de ikke får noen last, og grensen stenges for å hindre at andre havner i samme situasjon, forklarte han.

Torsdag skulle den tyrkiske nasjonalforsamlingen drøfte spørsmålet om utplassering av amerikanske soldater i landet. Det er ventet at tyrkerne vil åpne sine havner og flybaser for rundt 60 000 amerikanske soldater med mye tungt utstyr.

I tilfelle krig skal 20 000 av disse soldatene skal åpne en nordfront mot Irak, samtidig som andre styrker med base i Kuwait og andre steder rundt Persiabukta angriper fra sør. De øvrige 40 000 vil bli stående i Tyrkia, sier Tyrkias statsminister Recep Tayyip Erdogan.

Vil være med

Hans regjering vil be nasjonalforsamlingen godkjenne at også tyrkiske soldater deltar i en eventuell amerikansk innmarsj i Nord-Irak. Erdogan har antydet at "dobbelt så mange tyrkiske som amerikanske" soldater kan komme til å krysse grensen.

Disse soldatene skal neppe først og fremst kjempe mot den irakiske diktatoren Saddam Husseins styrker, sier observatører i Ankara. De skal snarere forhindre at kurderne i Nord-Irak utnytter kaoset under en krig i landet til å proklamere sin egen stat.

Irakiske kurdere fordømmer det de kaller Tyrkias planer om å ta kontroll over de irakiskstyrte oljebyene Kirkuk og Mosul. Statsminister Erdogan avviser kritikken: Han sier at Mosul og Kirkuk ikke står på operasjonskartene, og at soldatene vil stanse to mil inne i Irak.

(NTB)