Et nytt lovforslag vil bli lagt fram for nasjonalforsamlingen i løpet av de nærmeste dagene, sier justisminister Mehmet Ali Sahin til det tyrkiske nyhetsbyrået Anatolia.

Endringsforslaget gjelder den kontroversielle loven kjent som artikkel 301, som forbyr ytringer som «fornærmer tyrkisk identitet eller landets institusjoner».

Loven er særlig blitt brukt mot forfattere og journalister som har omtalt massedrapet på armenere i 1915, under Det ottomanske rike.

– Justisdepartementet er nesten ferdig med et forslag. Så snart det er diskutert i regjeringen, vil det bli lagt fram for nasjonalforsamlingen, sier Sahin.

Regjeringens tilsynelatende u-sving kommer etter at EU tirsdag kritiserte restriksjoner på ytringsfriheten i Tyrkia. EUs kommissær for utvidelse slo fast at Tyrkia må gjøre mer for å styrke ytringsfrihet og religionsfrihet før det kan komme bevegelse i forhandlinger om framtidig EU-medlemskap. Rehn kritiserte særlig «den notoriske artikkel 301».

Nobelprisvinneren Orhan Pamuk og den tyrkisk-armenske forfatteren Hrant Dink ble begge tiltalt etter denne loven, på grunn av uttalelser om massedrapet på armenere. Dink ble skutt og drept utenfor sitt kontor i Istanbul i januar 2007. Drapet førte til økt debatt om den kontroversielle loven.