Foreløpig er det ingen som har påtatt seg ansvaret for det massive terrorangrepet mot USA, men mye tyder nå på at bin Laden kan være involvert.

Mønster

— Man kan se et slags mønster ut fra tidligere handlinger. Bin Laden har ressurser og et nettverk som gjør det mulig å utføre en slik terrorhandling, sier Engene til Bergens Tidende.

Den saudiarabisk terroristen og mangemilliardæren har ved flere anledninger rettet sin oppmerksomhet mot Amerika.

— Han skal ha sagt at det er en plikt å drepe enhver amerikaner. Bin Laden har som mål å fremme Islam. Det er det han forsøker å oppnå gjennom sine handlinger, sier Engene.

Spekulasjoner

Forsker Brynjar Lia ved forsvarets forskningsinstitutt mener det er for tidlig å si noe om hvem som kan stå bak. - Dette blir bare spekulasjoner. Men mye tyder på at bin Laden kan stå bak, sier han til Bergens Tidende.

Et forhold er bin Ladens fascinasjon for å bombe World Trade Center. Det var en gruppe med forbindelse til bin Laden som sto bak WTC-bomben i 1993.

Bin Laden er også opptatt av å bruke fly i terrorhandlinger.

Bin Laden har et internasjonalt nettverk å spille på. Han har ressursene som må til for å gjennomføre noe så stort.

— Palestinske grupper går på israelske mål og holder seg i regionen der konflikten pågår. Bare bin Laden er kjent for å gå etter amerikanske mål over hele verden, sier Lia.

I et intervju med NRK Dagsrevyen sa Tore Bjørgo seg enig i at sporene peker i retning av bin Laden. Bjørgo er forsker ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt.

— Vi kan ikke si noe sikkert. Men de fleste terroreksperter vil nok peke på det nettverket som bin Laden i hvert fall er åndelig leder for, sa Bjørgo

— Terroraksjonene i USA krever så enorme ressurser at det mest sannsynlig står arabiske oljepenger bak, mener Midtøsten-eksperten Nils Butenschøn.

Han tror aksjonene har utspring i Midtøsten-konflikten, men sier det er utenkelig at de militante palestinske organisasjonene kan stå bak.

— Vi snakker om verdenshistoriens største samordnede terroraksjon. For å gjennomføre så omfattende og samordnede aksjoner kreves så mange penger, et så stort apparat og en så omfattende etterretning at det bare kunne gjøres av krefter med nærmest ubegrensede ressurser i ryggen, sier Butenschøn, som er direktør ved Institutt for menneskerettigheter.

70-tallskamerater

Det er også blitt spekulert i om den palestinske organisasjonen Demokratisk front for frigjøring av Palestina (DFLP) kan stå bak angrepene. En tv-kanal i Dubai meldte at de hadde mottatt en anonym melding om at DFLP var ansvarlig, men en talsmann for organisasjonen avviser dette.

— DFLP er gjeng med 70-tallskamerater. De har ikke noe med denne konflikten å gjøre og slår ikke til mot amerikanske mål, sier Jan Oscar Engene.