– Valgresultatet vil bare reflektere velgernes frykt, sier opposisjonsleder Morgan Tsvangirai.

Hele landsbyer var blitt tvunget til å levere inn identitetskortene sine, med beskjed om at de ville få dem tilbake ved valglokalene. Andre steder var velgere gitt ferdigutfylte stemmesedler. I noen områder ble landsbyfolk truet med at husene deres vil bli satt fyr på dersom de ikke møtte opp i valglokalet. Noen ble fysisk dratt med. Frykt preget valget i Zimbabwe.

Les også:

Desperat flukt til ambassadene i Harare

– De som stemmer får blekk på fingeren. Hvis du ikke har blekk på fingeren kan du bli utsatt for ubehageligheter, forteller Norges ambassadør i Harare, Gunnar Føreland.

– En parodi

Andre runde av presidentvalget i Zimbabwe er en parodi i regi av et diktatur på desperat jakt etter å skape en illusjon av legitimitet, sa opposisjonsleder Morgan Tsvangirai på en pressekonferanse fredag.

Opposisjonslederen oppfordrer verdenssamfunnet til ikke å anerkjenne resultatet.

– Enhver som anerkjenner resultatet fra dette valget, fornekter det zimbabwiske folkets vilje og står i veien for en overgang til stabilitet og framgang i landet og regionen, fortsatte Tsvangirai, som etter pressekonferansen skulle tilbake til den nederlandske ambassaden hvor han har søkt tilflukt den siste uken.

Tsvangirai hadde på forhånd bedt folk om å boikotte valget.

– Men om dere må stemme på Mugabe på grunn av trusler, så gjør det. Vi vet dere ønsker fredelig, demokratisk forandring. Men ikke risiker livet, understreket opposisjonslederen, ifølge den britiske kringkastingen BBC.

Valgdeltakelsen

Tsvangirai trakk seg fra valget i protest mot voldsbruk og trusler mot opposisjonen. Seieren var fredag praktisk talt sikker for Robert Mugabe som stiller som eneste kandidat. Det mest spennende var oppmøtet. Regjeringskontrollerte medier og Mugabe selv hadde oppfordret til og spådd «massivt oppmøte», men mye tydet på at deltakelsen kunne bli lavere enn i første runde i mars.

– Etter det vi har sett er det relativt stille i Harare i dag. Det er vanskelig å vurdere oppmøtet, men det er ikke store køer ved de valglokalene vi har besøkt, sa ambassadør Gunnar Føreland fredag ettermiddag.

Bare ni velgere sto utenfor et valglokale i sentrum av Harare da lokalet åpnet fredag. Flere hundre sto samme sted ved åpningen i mars.

– Farse

– Det er et valg helt uten troverdighet, når vinneren av første valgomgang har trukket seg blir dette en ren vits og en provokasjon, sier Miljø— og utviklingsminister Erik Solheim til NTB.

Han understreker at så lenge Mugabe har kontrollen må Norge forholde seg til det, men at valget ikke vil gi den sittende presidenten noen form for moralsk legitimitet.

Både EU og G8-landene har gitt uttrykk for at de ikke vil anse valgresultatet som legitimt. USAs utenriksminister Condoleezza Rice vil at FNs sikkerhetsråd skal vurdere sanksjoner.

Men Solheim mener nøkkelen til en løsning ligger hos nabolandene.

– Jeg har ikke tro på sanksjoner. Landet er alt knekt økonomisk. Det viktigste nå er at nabolandene legger press på Mugabe og bidrar til at en kan få til et kompromiss, sier Solheim.

Motstand

Professor Helge Rønning ved Universitetet i Oslo mener Mugabe vil bruke valgresultatet for alt det er verdt.

– For Mugabe har det en betydning å kunne vise at han har kommet til makten gjennom valg, selv om det ikke anerkjennes av det internasjonale samfunnet, sier Rønning.

Han er ikke særlig optimistisk med tanke på forhandlinger.

– Alt tyder på at Mugabe vil fortsette å styre landet med diktatoriske midler, sier professoren.

I opptakten til valget fredag er minst 100 opposisjonstilhengere drept og flere tusen banket opp i politisk motivert vold. Rønning frykter at eventuelle protester mot valget vil bli møtt med harde midler av politiet.

I Bulawayo hadde opposisjonstilhengere hengt opp røde tøystykker langs veiene fredag, som et tegn på deres motstand.

– Rødt er MDCs farge. I vår kultur er det også sorgens farge. Vi sørger over demokratiets død, eller det lille vi hadde av demokrati, sier en av organisatorene bak kampanjen til avisa The Independent.

PHILIMON BULAWAYO
PHILIMON BULAWAYO
PHILIMON BULAWAYO
PHILIMON BULAWAYO