THOMAS HEINE

Kairo

Det ble en dag uten ett minutts sammenhengende ro på «kommandosentralen» for Shayfeencom («Vi kan se dere»), under Egypts første presidentvalg med flere kandidater. Uavbrutt strømmet det inn klager om fusk, press, kjøping av velgere og andre uregelmessigheter via telefon og e-mail til den tre måneder gamle egyptiske folkebevegelse — en av mange som prøvde å overvåke valget etter beste evne.

«Forgiftet»

— Vi innbiller oss ikke at vi har noen påvirkning på valget. Men vi må begynne å venne oss av med den underdanige holdningen til myndighetene, som har preget Egypt i et halvt århundre. Når du ser noe som er feil, skal du si fra. Og hvis du snakker høyt nok, vil folk lytte, forklarte Inji Hadad, en av Shayfeencoms medstiftere.

Klagene fra medlemmer og sympatisører dekket et bredt spekter. Valglokaler der det ikke var bokser å legge stemmesedler i, men hvor man i stedet måtte gi dem til funksjonærene. Valglokaler uten det lovpålagte finger-blekket for å sikre at folk kun stemte en gang. Utdeling av penger eller gratis mat til velgere som lovet stemme sin til den sittende presidenten, Hosni Mubarak. Offentlige busser og biler som transporterte Mubarak-tilhengere til valglokalene. Tilhengere av andre kandidater som ble hindret i å stemme fordi navnene deres ikke var å finne på listene. Stemmekort med Mubarak-bilder på baksiden. Og i den mer kuriøse avdelingen en mann som mente å ha blitt forgiftet etter å ha suget på blekket på fingeren.

Hyllet som helt

Langt fra alle påståtte uregelmessigheter kunne dokumenteres, men hver gang en alvorlig klage kom inn, sendte Shayfeencom et team ut for å undersøke påstandene.

BT var med Inji Hadad og andre aktivister på en patrulje til tre forskjellige valglokaler, der i hvert fall ett brudd på bestemmelsene var krystallklart: Valgkampen for Mubarak fortsatte til det siste.

Foran inngangen til al-Gumhuria-skolen i den velstående forstaden Maadi stoppet en pickup med megafon på taket. Mubarak ble hyllet som garantist for fred og sikkerhet i landet og lykkønsket med sin forestående seier. Verken politiet eller lokalets valgfunksjonærer ville svare på hvorfor dette ble tillatt.

To lokalpolitikere fra Mubaraks Nasjonal-Demokratiske Parti hadde tidligere på dagen kommet i håndgemeng om som kunne skaffe flest Mubarak-stemmer, fortalte en politimann mot løfte om anonymitet.

— Vi elsker Mubarak. Han er vår helt og vår frelser, han gir oss alle arbeide, sikkerhet og lykke, jublet Halima Abdel-Hamid, en 39 år gammel skredder fra Basateen.

— Mubarak er alle århundreders fredssmaker. Det er enten han eller Egypts undergang, mente Muhammad Abdel-Hadi, en 31 år gammel mann i rullestol som jobbet i helsevesenet.

Det var svært langt mellom de som åpent støttet andre kandidater. En av dem var Mahmoud Yosri, en 23 år gammel regnskapsfører som fortalte at han hadde tenkt seg å stemme på den liberale kandidaten Ayman Nour. Men Yosri hadde ikke fått mulighet til å stemme fordi navnet hans ikke var oppført på listene.

— Dette er ikke et valg, det er et stort skuespill for å forsøke å narre resten av verden, sa Yosri.

Andre valgte å ta en positiv vinkling:

— Egypt er meget langt fra demokrati, men noe har forandret seg, og mer kommer. Bare det at jeg kan komme og stille kritiske spørsmål til valgfunksjonærer uten å havne i fengsel, er et tegn på nye tider, konstaterer Inji Hadad fra Shayfeencom.

Valgresultatet - i praksis størrelsen av Hosni Mubaraks seier - vil offentliggjøres fredag eller lørdag.