I fjor tok Audun Gjerde over driften av gården på Straume på Radøy. I løpet av et halvt år har han fått fem par tvillingkalver. Det er like mange som foreldrene fikk i løpet av 40 år på gården.

Så dobbelt

Det begynte så vidt i fjor høst, da de første tvillingene så dagens lys under Audun Gjerdes drift. Men i vår har det tatt helt av. De fire siste kalvingene har vært tvillinger, det siste paret ble født på tirsdag.

— Hva er det som har skjedd?

— Nei, det kan du spørre om. Jeg vet ikke. Kyrne har blitt inseminert på vanlig måte, så jeg vet ikke helt hva det skyldes, forteller Audun Gjerde.

De første tre parene kom til verden på egenhånd, men det siste paret hadde begge hastverk, og ville ut samtidig. Da måtte vetrinæren trå til.

Kan bli flere

— Hva tenkte du da det ene tvillingparet etter det andre kom?

— Nei, en får jo bare ta det som det kommer. Men det er jo spesielt, sier Gjerde.

Ifølge vetrinær Arne Ola Refsdal ved GENO, Storfebøndenes avlsorganisasjon, er det 1-2 prosent sjanse for å få tvillingkalver. Sannsynligheten for å få fire på rad, er en av en million.

Til nå i år har Gjerde fått rundt 30 kalver. Fire av dem kom uventet. Men det er ikke over ennå.

— Jeg har to kyr til igjen som skal kalve snart, den ene er ganske stor så det er mulig det blir et tvillingpar til, sier han.