En rapport utarbeidet av USAs 16 etterretningsbyråer ble lagt fram torsdag og inneholder etterretningstjenestens vurdering av situasjonen i Irak. Resultatene i Irak er blandede, går det fram av rapporten.

Sikkerhetsstyrkene i Irak er fremdeles ikke i stand i til å klare seg uten utenlandsk hjelp. Og til tross for ulik grad av forbedringer er voldsnivået i Irak høyt, og landets ulike, rivaliserende fraksjoner er fortsatt svært uforsonlige, skriver byråene.

– Iraks politiske ledere er fortsatt ute av stand til å styre effektivt, heter det i den ti sider lange rapportens lite oppløftende dom over Malikis lederskap i Irak.

Store angrep

Etterretningsbyråene advarer videre ifølge The New York Times om at opprørere i Irak kan være i ferd med å planlegge store og spektakulære angrep. Målet skal være å skape en offensiv à la Vietcongs Tet-offensiv i Vietnam i 1968. Tet-offensiven førte til alvorlig svekkelse av den amerikanske opinionens støtte til krigføringen i Vietnam.

President George W. Bush advarte i en tale onsdag om at en tidlig tilbaketrekking fra Irak kan få lignende konsekvenser som rammet Sørøst-Asia etter at USA ble tvunget til å trekke seg ut av Vietnam.

– Prisen for amerikanernes tilbaketrekking ble betalt av flere millioner uskyldige mennesker, hvis lidelser har gitt oss nye ord i vokabularet som «båtflyktninger» og «drapsmarker», uttalte Bush.

En talsperson for vietnamesisk UD sier torsdag at myndighetene ser nærmere på Bushs uttalelser, men understreket at krigføringen mot USA var en «folkets rettferdige krig ».

Clinton

Onsdag ble det klart at Demokratenes presidentkandidat Hillary Clinton ber den irakiske nasjonalforsamlingen kvitte seg med statsminister Nuri al-Maliki. Clinton slutter seg dermed til senator Carl Levin, lederen i forsvarskomiteen i Senatet, som etter en lynvisitt til Irak tok til orde for å skifte ut den irakiske statsministeren.

– Jeg deler senator Levins håp om at den irakiske nasjonalforsamlingen vil erstatte statsminister Maliki med en mindre splittende og mer samlende figur, sier Clinton.

Både sjiamuslimer og sunnimuslimer har den siste tiden vendt ryggen til Maliki, og flere statsråder har forlatt den irakiske regjeringen som nå vakler. President George W. Bush slutter likevel opp om den irakiske statsministeren, og slo onsdag fast at han hadde USAs støtte.

– Han er en skikkelig fyr, en skikkelig mann, som har en vanskelig jobb, og jeg støtter ham, sa Bush.

– Det er ikke opp til politikere i Washington å avgjøre om han skal bli sittende i sin stilling. Det er opp til det irakiske folk som nå lever i et demokrati og ikke et diktatur, sa Bush.