Selv om det ikke forelå noen sikre opplysninger om hvem som kunne stå bak, valgte svenske politimyndigheter ikke å forsterke grensekontrollen ut av landet i timene og døgnene etter drapet.

To døgn etter at utenriksminister Anna Lindh ble angrepet og knivstukket, ser politiet ut til å famle i blinde i jakten på morderen.

Men de tviholder på hovedsporet; drapet ble sannsynligvis begått av en enslig mann, mest sannsynlig tilhørende et persongalleri av kriminelt belastede personer på livets skyggeside i Stockholm.

Sjekker belastede miljøer

Hospitser og herberger er saumfart, ekstremister, voldsdømte personer og narkotikamiljøet taues inn og avhøres på rekke og rad.

På en pressekonferanse i går ettermiddag opplyste etterforskningsledelsen at de betrakter en gruppe på 5-10 personer som mer interessante enn andre og at disse personene vil bli avhørt og sjekket.

Det er høyst uklart hvorfor politiet konsentrerer seg så sterkt om dette miljøet. Trolig skyldes det vitneutsagn om morderens utseende og klesdrakt.

Flere personer hadde øyekontakt med, og så morderen på nært hold. En av dem var Anna Lindhs venninne, Eva Franchell. Det var disse to som bevilget seg en shoppingpause i en hektiske valgkamp.

På grunnlag av vitneutsagn sier politiet at morderen er rundt 30 år, mellom 180 og 185 centimeter høy, har ustelt, lys hud og skulderlangt eller halvlangt, mørkt, blondt hår. Mannen har verken bart eller skjegg. På seg hadde han en mørk hettegenser og caps eller lue.

Drapsvåpenet

Politiet har funnet en del gjenstander, en kniv og noen klær, som de tror kan tilhøre drapsmannen. Men fortsatt er ingen fingeravtrykk funnet og DNA-prøvene tar det ytterligere noen dager å analysere.

I går ble det imidlertid klart at politiet også har et videoopptak fra et overvåkingskamera fra en butikk i etasjen over der Lindh ble knivstukket. Det viser en mann som passer til vitnebeskrivelsene. Politiet arbeider på spreng med å analysere videoopptaket og å «vaske» det for å kunne identifisere personen, sa etterforskningsleder Leif Jennekvist i går.

Han sier at politiet ikke har grunn til å tro at Lindh ble forfulgt inn i kjøpesenteret eller at knivmannen jaget henne opp rulletrappen. En person har forklart dette, men støttes ikke av andre vitneutsagn.

Lenge har alle spor etter gjerningsmannen stoppet ved utgangen til NK-kjøpesenteret. I går sa politiet at mannen trolig flyktet til et nærliggende kjøpesenter, der stopper foreløpig alle spor.

Politiet vil ikke offentliggjøre bilder av beslaglagte klær eller av kniven fordi de ikke ønsker at mulige vitner skal bli villedet av det de ser i avisene. Det var en feil som ble gjort under etterforskningen av Palme-drapet. Da fikk Lisbet Palme se et fantombilde av den lenge mistenkte Christer Petterson, før hun identifiserte ham som morderen. Det førte til at Lisbet Palmes identifikasjon var tilnærmet verdiløs i en rettslig sammenheng.

Ikke styrket grensekontroll

Stockholmregionens politimester, Carin Götblad, sier at ingen muligheter utelukkes, men at enkelte personer og miljøer er mer interessante enn andre.

På spørsmål fra Bergens Tidende om hvorfor politiet ikke gjennomførte forsterket kontroll ved Sveriges riksgrenser etter ugjerningen, svarer lederen for operativ avdeling, Mats Vangstad, at han vurderte det, men at det ikke ble vurdert som nødvendig.

Samtidig medgir både etterforskningsleder og politisjef overfor BT at ingen vitner har hørt knivmannens stemme.

Gal manns verk

— Det eneste dere vet er altså at han ser svensk ut?

— Ja, svarer politiledelsen.

På spørsmål om hva det er som utelukker et politisk attentat, svarer politisjef Carina Götblad at «ingenting utelukkes, men det er ikke sannsynlig på grunn av måten drapet ble utført på.»

I lys av at politiet ikke vet om gjerningsmannen var svensk, er det grunn til å stille spørsmål ved hvorfor det ikke ble innført forsterket grensekontroll.

Politiet er ikke alene om å tro at drapet var en ensom, gal manns verk. Så vel psykologer som jusprofessorer har uttalt seg på samme måte overfor flere medier. En som er sterkt kritisk til at så mye krefter samles om ett spor, er den politimannen som var først på åstedet da Olof Palme ble myrdet for 17 år siden.

Useriøst

Gösta Söderström sier til svensk fjernsyn at «det ikke er seriøst å si at dette er en ensom, gal manns verk.»

Som kjent var en av politiets kardinalfeil i Palme-etterforskningen å satse alle krefter på det såkalte kurdersporet, de trodde at ekstreme, kurdiske grupperinger sto bak.

Det er mellom 50 og 60 etterforskere som arbeider på spreng for å løse drapet på Anna Lindh. Så langt har det kommet inn rundt 1000 tips, samt at politiet går gjennom all post til Lindh det siste året, og det inkluderer all e-post. Også Anna Lindh mottok en rekke hatbrev, slik mange politikere opplever. Nå vil alle disse bli sjekket.

NÅ PASSER DE PÅ: Sikkerhetsoppbudet var stort da Göran Persson beveget seg ut i Stockholms gater i går ettermiddag,<br/>Foto: HÅVARD BJELLAND