– Leyla Mafi, som er psykisk utviklingshemmet, er dømt til 99 piskeslag, tre og et halvt års fengsel, samt seks måneders tvangsopphold på en institusjon, forteller eksiliraneren Mahmood Amiry-Moghaddam, menneskerettsaktivist, og forsker ved Universitetet i Oslo, til NTB.

Ifølge eksperter har den 19 år gamle jenta en mental alder på åtte år.

– Endelig dom i saken mot Leyla Mafi falt for få dager siden, forteller Amiry-Moghaddam.

Det er foreløpig uvisst om Leylas forsvarere har anket dommen.

– Selv om Leyla ikke blir henrettet, er straffen umenneskelig. Leyla er en ung psykisk utviklingshemmet jente som ble tvunget til prostitusjon, sier Amiry-Moghaddam.

Hun har allerede sittet fengslet i halvannet år, og vil derfor trolig sone i ytterligere to år. Iranske kvinneaktivister skal forsøke å hjelpe henne når hun til slutt blir løslatt.

Solgt av moren

Leyla Mafi ble tvunget til prostitusjon av sin mor da hun var åtte år gammel. Ni år gammel fikk hun sitt første barn og ble dømt til pisking for prostitusjon på samme tid. Hun ble også voldtatt av sine egne brødre.

Tolv år gammel ble hun giftet bort til en afghansk mann, og mannens mor ble Leyla Mafis nye «hallik». Senere ble hun solgt videre til en 55 år gammel mann, som leide henne ut til horekunder.

Da hun var 18 år ble hun dømt til døden for å ha drevet bordellvirksomhet, hatt seksuell omgang med familiemedlemmer og født barn utenfor ekteskapet.

Norsk press

Dødsdommen ble opphevet etter mye medieoppmerksomhet og reaksjoner fra europeiske myndigheter. Blant annet skrev daværende statsminister Kjell Magne Bondevik et brev til den iranske presidenten for å få stoppet henrettelsen, og den iranske ambassadøren i Norge ble kalt inn på teppet hos daværende utenriksminister Jan Petersen.

Presset førte til at myndighetene i Iran sendte saken fra den lokale domstolen til høyesterett, som anbefalte å fjerne dødsdommen.

– Dette viser at det nytter med kraftig press, sier menneskerettighetsaktivisten Mahmood Amiry-Moghaddam til NTB. Han oppfordrer Norge til å fortsette å presse Iran til å bedre situasjonen for menneskerettighetene i landet.