Fakkeltoget har blitt en tradisjon under Nobel-dagene. Toget er den viktigste anledningen vanlige osloborgere har til å hylle fredsprisvinneren, skriver Aftenposten.no.

— Det er veldig hyggelig at så mange har kommet, og det er hyggelig at det er flere enn dem som demonstrerte i går, sier Nikolai Astrup, stortingsrepresentant for Høyre og nestleder i Europabevegelsen, til Aftenposten.no.

«EU, EU, EU!»

I år er det Alliansen Fakkeltog for fred som organiserer toget, etter at Norges Fredsråd, som vanligvis er arrangør, trakk seg fordi tildelingen etter deres syn bryter med Alfred Nobels testamente.

Ifølge politiet deltok omtrent 2000 personer i årets markering.

Toget startet ved tigeren utenfor Oslo S klokken 18. Samtidig trakk prominente gjester på vei inn til Grand hotel for å delta på den årlige Nobelbanketten.

«EU, EU, EU!» lød det taktfast fra toget.

Da toget kom frem, noe etter klokken 19, fylte forsamlingen Karl Johans gate nesten opp til Egertorget. Det hele tok såpass lang tid at mange av faklene var i ferd med å brenne ut da prisvinnerne til slutt kom ut på balkongen for å hilse.

— Verdig vinner

Blant toggjengerne fantes både unde og gamle, og et betydelig innslag utlendinger fra EU-land.

— Vi er her selvsagt fordi vi vil hylle fredsprisvinnerne, sa vennene Mina Klarberg (Sverige), Andreas Froberg (Sverige), Sara Avdi (Finland) og Pauline Gessant (Frankrike).

Noen hadde også medbrakt EU-flagget.

— Vi er her for å vise vår støtte til at fredsprisen går til en verdig vinner, sier Gaute Kandal Hoel, Sharanga Kirubanoorthy og Pietro Binelli.

Større enn søndag

Nobelkomiteens avgjørelse om å gi fredsprisen 2012 til EU har møtt motstand. Søndag trosset rundt 700 personer kulden og gikk i fakkeltog for å protestere mot EU som fredsprisvinner.

Dagens tog er altså rundt tre ganger større.

Senterpartiet og Sosialistisk venstreparti var blant organisasjonene som støttet det alternative toget dagen før prisutdelingen. Rundt 50 organisasjoner, med blant andre Norges fredsråd og Nei til EU i spissen, deltok

Fredsprisen skal premiere aktører som i løpet av det siste året har gjort mest for nedrustning og forbrødring, men EU er et politisk prosjekt som ikke oppfyller disse kravene, mente demonstrantene.

Helnorsk meny

Da toget var ferdig, startet Nobelbanketten med 250 gjester.

Ifølge NTB blir de prominente gjestene servert en helnorsk meny bestående av fenalår, torsk og kalv.

PREMIEN: President Martin Schulz i EUparlamentet viser frem Nobel medaljen.
SCANPIX