Fredagens opptøyer var de verste som noen gang har rammet et EU-toppmøte.

Veivende med nei til EU og stopp globaliseringen-bannere gikk det lovlige demonstrasjonstoget fra Linnéplatsen til Gøtaplatsen lørdag morgen. Arrangøren, Gøteborgsaksjonen 2001, håpet at mer enn 15.000 mennesker ville delta i toget. Gøteborgsaksjonen er ett nettverk bestående av ett 80-tall EU-kritiske organisasjoner under parolen "For ett annet Europa".

Arrangørene håpet at alt ville gå fredelig for seg.

"Vi tar sterkt avstand fra voldshandlingene i Göteborg. Politiets provokasjoner er ikke nok for å forklare de siste hendelsene, men vi hevder samtidig at det finnes en klar forskjell mellom voldsutøvere og de titusenvis av fredelige demonstranter som finnes i Göteborg", skriver Attac i en pressemelding.

Politiet har skjerpet beredskapen ytterligere før lørdagens demonstrasjon. De fleste store sentrumsgatene er fysisk avstengt med enorme stålcontainere som måler opptil 3 ganger 12 meter. Mens politihelikoptre overvåker det hele fra luften, er det tusenvis av politifolk i gatene.

Kritisk skadd Demonstranten som ble livstruende skadd etter skyteepisoden ved Vasaparken fredag, gjennomgikk natt til lørdag en flere timer lang operasjon, melder TT.

Kulen har skadet indre organer i bryst og mage.

I løpet av lørdag morgen søkte ytterligere seks personer med skader fra sammenstøtene ved universitet legehjelp på Sahlgrenska sjukhus. I løpet av fredag ble 43 personer behandlet med fysiske skader. En av dem er en politimann som har fått hodeskader, som ikke beskrives som livstruende.

Etter at urolighetene ved Vasaparken avtok i 23-tiden fredag, har det ikke vært nye sammenstøtet mellom politi og demonstranter i Göteborg.

NTB