Ifølge den tyrkiske TV-kanalen NTV har styrkene nå beveget seg 10 kilometer inn i Irak.

Det tyrkiske militæret opplyser at offensiven, som er den første store invasjonen på et tiår, startet etter at tyrkiske krigsfly og artilleri bombet baser tilhørende den kurdiske PKK-geriljaen torsdag.

– Etter en vellykket bombing innledet vi en bakkeoffensiv over grensen, støttet av luftforsvaret, torsdag kveld, opplyser militæret på sin nettside.

Ifølge NTV har 10.000 tyrkiske soldater rykket inn i Nord-Irak.

– Returnere så raskt som mulig

Ifølge militæret er det ikke snakk om en langvarig offensiv.

– De tyrkiske militærstyrkene, som respekterer Iraks territorielle integritet og stabilitet, vil returnere hjem så snart som mulig etter at målene er oppnådd, heter det ifølge en uttalelse fra militæret.

De opplyser samtidig at målet med operasjonen er å hindre PKK-geriljaen i å bruke baser i Nord-Irak til å utføre angrep mot Tyrkia.

Irak ønsker dialog

Iraks utenriksminister Hoshyar Zebari sier irakiske myndigheter ikke var kjent med Tyrkias offensiv inn i Nord-Irak.

Statsminister Nuri al-Maliki har bedt sin tyrkiske motpart om å respektere Iraks grenser, og oppfordrer til dialog framfor militæraksjoner.

Irak har gjentatte ganger bedt om en diplomatisk løsning på problemet med PKK-geriljaen, men Tyrkias regjering er under press hjemme for å ta i bruk militære midler mot opprørerne.

Tyrkia mener de har hjemmel i internasjonal lov til å angripe PKK-geriljaen som oppholder seg i Nord-Irak, og som har utført angrep mot Tyrkia som har tatt livet av en rekke tyrkiske soldater. Myndighetene mener det oppholder seg rundt 3.000 PKK-opprørere i Irak.

Reaksjoner fra EU

EU oppfordret fredag Tyrkia til å ikke ty til uproporsjonale militære tiltak mot Irak.

– EU forstår Tyrkias behov for å beskytte sin befolkning fra terrorisme, men oppfordrer samtidig landet til å avstå fra å ta i bruk uproporsjonale militære midler, samt til å respektere menneskerettigheter og rettsregler, sier talskvinne for Europakommisjonen Kristina Nagy.

– Vi oppfordrer Tyrkia til å satse på dialog med sine internasjonale partnere i denne saken, legger hun til.

EUs utenrikspolitiske sjef Javier Solana sier Tyrkias militæroffensiv «ikke er den beste måten å reagere på».

– Vi forstår Tyrkias bekymring, men vi synes ikke dette er den beste responsen. Den territorielle integriteten til Irak er viktig, sier Solana.

PKK-geriljaen kjemper for selvstyre i Tyrkias kurdiskdominerte sørøstområde, og har utført flere angrep mot tyrkiske mål fra sine baser i Nord-Irak.

Reuters/Scanpix