Væpnet med alt fra maskinpistoler til gamle Lee Enfield-rifler ventet pakistanerne og hundrevis av eksil-afghanere mandag på at pakistanske myndigheter skulle åpne grensen.

De ventet også på resultatet av et møte i Afghanistan mellom deres egne religiøse ledere og talibanregimet, for å få svar på om det er behov for forsterkninger. De frivillige vil klare å ta seg inn i Afghanistan i små grupper dersom grensen ikke blir åpnet, men de trenger grønt lys fra Taliban.

— De religiøse lederne er kommet tilbake, men jeg vet ikke hva som kom ut av møtet med Taliban, sa sønnen til den muslimske lederen Sufi Mohammad, som har organisert det frivillige geværkorpset på pakistansk side av grensen.

— Taliban kommer ikke til å svare nei, for talsmannen deres har sagt at hellig krig er en forpliktelse, og de vil ikke stanse noen som vil oppfylle sine forpliktelser, sa han.

Reaksjonen fra Taliban har imidlertid vært lunken.

— Siden det bare er luftangrep i Afghanistan, er det ikke behov for folk, og det er stor fare ved å være der, sa Talibans ambassadør til Pakistan Abdul Salam Zaeef.

- Arrestasjoner

Han opplyste også at et uspesifisert antall amerikanere er tatt til fange i Afghanistan.

— Det har vært arrestasjoner. Jeg vet ikke hvor mange, hvor de befinner seg eller hvordan tilstanden deres er, sa Zaeef under en pressekonferanse i Pakistans hovedstad Islamabad mandag.

Uttalelsen kom som svar på et spørsmål om noen amerikanere var blitt arrestert i Afghanistan. Det amerikanske forsvarsdepartementet hadde ingen kommentar til påstandene fra Taliban-ambassadøren.

— Jeg har ikke noe å si til dette, sa Pentagons talskvinne Victoria Clarke.

Framtidig regjering

Mens de frivillige mannskapene ventet i grenseområdene, møtte FN-utsendingen Lakhdar Brahimi pakistanske ledere for å drøfte mulighetene for å danne en bred samlingsregjering som kan overta etter talibanregimet i Afghanistan.

Brahimi understreket etter et møte med utenriksminister Addul Sattar at disse planene er på et helt forberedende stadium.

Brahimi har understreket at nabolandene må spille en hovedrolle i dannelsen av en ny regjering, mens andre har advart mot å la Pakistan og andre naboland få en altfor fremtredende rolle.

— Nabolandene har alle tilknytning til hver sine stammer, sier en tidligere hjelpearbeider i Kabul til NTB.

Kritikk

Den økende arabiske kritikken mot den amerikanske bombingen og de sivile tapene kan også gjøre det vanskeligere å legge grunnlaget for en bred koalisjonsregjering i Afghanistan.

Lederen for den islamske konferanseorganisasjon (OIC) sa mandag at feilbombingen av sivile kan få en negativ virkning på oppslutningen om den amerikanske krigen mot terrorisme.

— Jeg tror ingen ønsker at denne krigen skal fortsette, sa Khalil Ibrahim Said.

De amerikanske bombeangrepene har vart i tre uker, og tallet på døde sivile øker.

— Å fortsette inn i (fastemåneden) ramadan, med disse sivile tapstallene, vil røre ved følelsene til mange muslimer rundt om i verden, sa Said, som i fem år har deltatt i arbeidet med å skape fred i Afghanistan.

Motvilje

Algeries president Abdelaziz Bouteflika gjorde det klart mandag at Algerie ikke vil delta i et korstog som vil true landets åndelige verdier. Men Algerie kan delta i kampen mot terrorisme, sa han.

— Vi vil ikke godta at vi blir ofre for diskriminering fordi vi er arabere, berbere eller muslimer, eller at vi blir mistenkt bare fordi vi er medlemmer av denne sivilisasjonen, sa Bouteflika.

En avis i Saudi-Arabia anklager USA for "masseutryddelse" av afghanske sivile.

— Den amerikanske ørn er ikke lenger edel i sitt felttog etter at den bommet på målene, skriver avisen al-Bilad.

Saudi-Arabia har gitt sin tilslutning til den internasjonale koalisjonen i kampen mot terrorisme, men har uttrykt bekymring for at bombingen rammer sivile.

NTB