– Vi venter å finne tusenvis av døde i løpet av få dager, sier nestlederen for regjeringens kontor for krisehåndtering, Shekhar Chandra Das.

Myndighetene sliter fortsatt med å skaffe oversikt over skadeomfanget etter syklonen som slo inn over det sørlige Bangladesh med en vindstyrke på opp mot 69 meter i sekundet torsdag.

Flere områder isolert

En fem meter høy bølge gjorde stor skade langs kysten, og flere områder er fortsatt helt isolert.

Myndighetenes offisielle tall på omkomne var fredag 667, men nyhetsbyrået UNB gjorde sin egen opptelling og kom fram til at minst 1.100 mennesker var omkommet.

– Tallet øker, sier en talsmann for innenriksdepartementet i Dhaka.

Ble varslet

Fagfolk beskriver syklonen Sidr som omtrent like sterk som et uvær i 1991, da anslagsvis 138.000 mennesker mistet livet.

I 1970 omkom opptil en halv million mennesker i en storm i Bangladesh, som av geografiske årsaker er svært utsatt for slike katastrofer. Myndighetene håper imidlertid at omfanget av skadene ikke vil bli så omfattende som i 1991 ettersom innbyggerne tidlig ble varslet om at syklonen nærmet seg. Det er også bygget flere tilfluktssentre.

– Dersom vi ikke hadde fraktet folk til tilfluktsrom, ville titusenvis av mennesker ha omkommet, sier viseguvernør i den hardt rammede byen Jhalokati K.M. Rahatul Islam.

– Som i helvete

– Jeg har aldri sett noe så grusomt. Det var som i helvete. Jeg så flere blikktak som fløy gjennom lufta. Hele hus også, sier forretningsmannen Manik Roy (50).

– Om lag 500 av oss krøp sammen i et tilfluktsrom i et statlig kontor. Vinduene ble knust, og det virket som om hele bygningen ristet, fremholder han.

En annen av innbyggerne i Jhalokati beskriver syklonens herjinger som å oppleve dommedag.

Nabolandet India så fredag ut til å ha sluppet nokså uskadd fra Sidr. Uværet passerte den indiske østkysten uten å gjøre større skade, opplyser meteorologer og politifolk i kystområdene.

REUTERS