— For fire år siden var jeg akkurat kommet hit til USA fra Etiopia. Jeg var her da Obama ble innsatt for fire år siden, nå vil jeg at min venninne skal få oppleve det, sier Abraham Bedada som i morgentimene sto i kø for å komme inn på The Mall, foran den amerikanske kongressen.

Venninnen Serkalem Mailemaram synes det er kaldt, selv om det ikke er så kjølig som for fire år siden. Oppe på podiet der presidentens familie det offisielle USA og mer enn 170 ambassadører har fått plass. Disse sitter mer værhardt til enn oss som har plass nede i folkehavet. Mange av dem er ikke så vant til kaldt vær og det blir delt ut tepper for at de skal hode varmen.

Bedre trafikk

Det virker også som om avviklingen av trafikken av folk som skal inn går bedre enn for fire år siden. Den gang var det rundt 1,8 millioner mennesker som overvar innsettelsen. Det er ikke kommet noen offisielle tall på hvor mange som er her i år, men det er på forhånd ventet mellom 600 000 og 900 000. Men selv det vil vær rekord for en gjenvalgt president. Til stede under innsettelsen er de to tidligere presidentene Jimmy Carter og Bill Clinton. Men hverken George H.W. Bush eller George W. Bush kommer. Den eldste har helseproblemer og den yngste Bush har plassert seg utenfor rampelyset i det siste.

Forteller noe om USA

— Dette forteller noe om USA, derfor synes vi det er så viktig å være her, forteller de to innvandrerne fra Etiopia som heller ikke legger skjul på at det er flott at det er en svart president som tar til på sin andre presidentperiode.

Før seremonien startet i morgentimene drakk presidenten kaffe med lederne fra begge partier i Kongressen.

Seirende partis fest

I den formelle seremonien er det en rekke politikere fra andre partier til stede, men innsettelsesfestlighetene er det seirende partis fest. Når det formelle er over, drar de fleste republikanske ledere ut av byen. Mange av dem har dratt allerede, dersom de ikke har noe formelt å gjøre. Tidligere har det tapende party hatt trøstefester i Washington, men USA Today melder at det ikke er planlagt slike i år.

FULLSATT: Hundretusener er på plass i Washington D.C. for den offentlige innsettelse av president Barack Obama.
SCANPIX