Unge og gamle, svarte og hvite, arbeidere, arbeidsløse, immigranter og kjendiser stilte seg tålmodig opp for å si farvel til Massachusetts’ senator gjennom 47 år som de i kjærlige ordelag alltid kalte Teddy.

På ett tidspunkt sto 12.000 mennesker i kø i den brennhete sola og videre inn i den kjølige kvelden.

Kennedys enke Vicki var blant familiemedlemmene som sto ved siden av kisten i timevis og trykket hendene til dem som stille passerte forbi.

Enorm respekt – Vi ville bare vise vår respekt og si takk for alt han har gjort, sa 40 år gamle Trisha McLaughlin som hadde med seg sin 80 år gamle mor i rullestol.

Selv om Kennedy kom fra en rik familie, og selv døde som en av USAs mektigste menn, var han politisk på venstresiden i USA og nøt enorm respekt blant vanlige folk i Massachusetts, både blant de mange irskættede som ham selv og blant minoritetene.

– Han hjalp meg så mye. Han gikk gjennom så mye og var så tapper. Det gir meg håp, sa den 65 år gamle sykepleieren Khadija Shah som sa han hjalp deres familie med visumproblemer.

Gjennom stat og by Båren til senatoren, som døde tirsdag kveld, startet sin siste ferd fra familiens hjem i Hyannis Port på Cape Cod torsdag morgen i en kortesje der det blant annet var en buss med 85 familiemedlemmer.

Langs den 110 kilometer veien til Boston sto sørgende mange steder langs veien for å gi ham en siste hilsen, og da den kom til Boston ble den møtt av applaus og jubel.

Kortesjen snodde seg gjennom Boston og passerte en rekke steder som var viktige for Kennedy, før den kom til biblioteket som han selv var en drivkraft bak til minne om den avdøde broren.

Militær æresvakt En militær æresvakt bestående av fem soldater fra forskjellige våpengrener sto vakt ved kisten da de sørgende ble sluppet til.

Det ble besluttet at biblioteket ikke skulle lukke dører torsdag kveld før alle som sto i kø, hadde sluppet inn. Fredag er biblioteket igjen åpent for de sørgende inntil en privat messe for familien finner sted om kvelden.

Alle presidenter som fortsatt lever, ventes å være til stede under bisettelsen i Our Lady of Perpetual Help-basilikaen i arbeiderbydelen Mission Hill lørdag, der den nåværende presidenten Barack Obama holder tale.

Lørdag kveld begraves Kennedy i en privat seremoni ved siden av sine to brødre, president John F. Kennedy og tidligere justisminister Robert F. Kennedy, i æreskirkegården Arlington utenfor Washington. (©NTB)

ADAM HUNGER