I Hong Kong markerte opptil 150.000 mennesker 22-årsdagen.

Kinesiske myndigheter slår fortsatt hardt ned på regimekritikere, og få kinesere våget å vise grunnen til at de hadde møtt opp på den enorme Tiananmen-plassen. På direkte spørsmål om hvorfor de var der, nektet mange å i det hele tatt innrømme at de kjente til massakren.

Ifølge AFP hadde sivilt politi møtt mannsterkt opp på plassen i hjertet av Beijing lørdag. Utenlandske og kinesiske turister måtte passere kontrollpunkter på vei til plassen.

Kledd i svart

I Hong Kong var oppmøtet langt større, og flere titalls tusen mennesker samlet seg i Victoria Park for å markere massakren. Ifølge arrangørene var 150.000 personer innom parken lørdag.

Folkemengden, de fleste kledd i svart og mange av dem med tårer i øynene, holdt opp stearinlys og sang høytidelige sanger da de fylte opp et område på en størrelse med seks fotballbaner.

4. juli 1989 sendte kinesiske myndigheter stridsvogner og soldater inn på Den himmelske freds plass for å få en slutt på massedemonstrasjonen. Flere hundre mennesker, muligens flere tusen, antas å ha blitt drept.

Fortsatt sterkt

— Jeg husker fortsatt scenene, hvordan stridsvognene ble sendt inn for å knuse de studentledede protestene. Jeg fulgte med svært nøye på nyhetene, jeg trodde aldri det ville bli så voldelig, sier Gladys Liu, en 48 år gammel tobarnsmor i Victoria Park.

— Jeg vil at barna mine skal vite hva som skjedde. Dette er noe man ikke kan lære på skolen, sier hun.

Den umiddelbare offisielle konklusjonen i Kina var at styrkene hadde slått ned et opprør.