– For ett år siden ble Politkovskaja drept på en foraktelig måte. Hun døde som menneskeverdets forsvarer, og navnet hennes har fått den høyeste moralske autoritet, sa opposisjonspolitikeren Mikhail Kasjanov til folkemengden i Moskva.

Politkovskaja ble skutt og drept utenfor hjemmet sitt i sentrum av Moskva 7. oktober i fjor. Drapssaken er fortsatt uoppklart, og organisasjonen Reportere uten grenser uttalte sist uke at den siste utviklingen i saken «øker tvilen rundt myndighetenes vilje til virkelig å løse saken».

Også en rekke andre steder i verden ble det holdt minnemarkeringer for den avdøde journalisten søndag.

Fredelig

Om lag 2.000 mennesker trosset søndag surt oktobervær for å delta i en markering på Pusjkin-torget i Moskva, mange med nelliker og bilder av reporteren. Menneskerettighetsgrupper viste fram bilder fra Tsjetsjenia, som var fokus for Politkovskajas journalistikk.

– Vi må kjempe for friheten. Vi må beholde Anna i hjertene våre, og vi må ikke følge instruksene til Putin, sa Dmitrij Muratov, redaktør for Politkovskajas avis, til folkemengden.

De oppmøtte appellerte også om at russiske myndigheter må bringe drapsmennene for retten.

Russiske organisasjoner har tidligere anklaget myndighetene for å forsøke å stanse minnemarkeringene for den avdøde journalisten. Søndag var det ingen meldinger om uroligheter i forbindelse med markeringene, men ifølge lokale medier var totalt 2.500 ekstra politimenn på plass.

Hundrevis av politimenn, noen til hest, patruljerte området, mens enda flere politimenn ventet i bakgatene.

– Vil huskes

Politkovskajas familie og kolleger holdt en minnestund ved graven hennes i utkanten av den russiske hovedstaden.

I tillegg la en håndfull mennesker, blant annet tidligere sjakkmester og nå opposisjonspolitiker Garri Kasparov, ned blomster ved inngangen til leiligheten i Moskva der Politkovskaja ble skutt.

Imens deltok om lag 5.000 unge russere på en utendørs fest ved elvebredden til ære for Putin, arrangert av den regimevennlige ungdomsorganisasjonen Nasji.

Kasparov var skuffet over oppmøtet ved inngangen til Politkovskaja og uttalte at russerne er «for passive»

– I dag er den offisielle feiringen av Putins fødselsdag, men om noen få år vil folk huske dagen mer på grunn av Annas død, sa han

SORG: Flere valgte å legge ned blomster på graven til Anna Politkovskaja på ettårsmarkeringen av drapet på journalisten søndag. På Pusjkin-torget i Moskva trosset om lag 2.000 mennesker søndag surt oktobervær for å delta i en markering, mange med nelliker og bilder av reporteren. Foto: REUTERS
MIKHAIL VOSKRESENSKIY
SAMLET: Flere tusen russere samlet seg i Moskva søndag for å markere ettårsdagen for drapet på journalisten Anna Politkovskaja. ¿ Vi må beholde Anna i hjertene våre, var budskapet fra de fremmøtte. Foto: REUTERS
ALEXANDER NATRUSKIN
TYSKLAND: Aktivister fra Amnesty International demonstrerer utenfor den russiske ambassaden i Belin søndag. Flere steder i verden ble det markert at det er ett år siden journalisten Anna Politkovskaja ble drept i Moskva. Foto: REUTERS
HANNIBAL HANSCHKE
SVERIGE: Også i Stockholm ble det holdt markering utenfor den russiske ambassaden.
SCANPIX SWEDEN