• Mamma forlangte at vi skulle snu og komme hjem umiddelbart, men det er helt uaktuelt, sier Valerie Zaphiratos (25) fra Canada. I går dro hun på sightseeing i London sammen med kjæresten Philippe C. Bélanger (26).

Turistmaskineriet i London bråstoppet etter terrorbombene torsdag morgen. Sightseeingbusser ble parkert, museer stengte, og de populære musikalene i Londons West End ble kansellert. Men i går var det nesten «business as usual». Ved populære turistattraksjoner som Westminster Abbey og pariserhjulet London Eye var det lange køer.

— Vi ankom Heathrow fra Canada en time etter at de første bombene hadde gått av, men fikk ikke vite hva som foregikk før vi var kommet oss inn til sentrum, forteller det canadiske kjæresteparet Valerie Zaphiratos og Philippe C. Bélanger.

De to har bare planlagt å tilbringe to døgn i London, før de drar videre på fem ukers interrail i Europa.

— Selv om familien freaket ut, og sa at vi måtte komme hjem, lar vi oss ikke skremme, sier de to, som Bergens Tidende treffer om bord i sightseeingbussen til «The Big Bus Company».

Busselskapet har halvert antall busser etter terrorbombene, og i går var kun 50 av selskapets busser i drift. Selskapet regner med å være i full aktivitet igjen fra og med i dag.

— På denne tiden av året er det gjerne 100 busser som kjører rundt daglig, sier suvenirselger Robin Dean, som også selger billetter for busselskapet.

— Jeg er sikker på turistene vil komme tilbake, selv om sesongen har vært litt dårlig hittil i år, sier han.

Turisme er big business i London. I 2001 besøkte 28,4 millioner turister byen, og de la igjen nærmere 100 milliarder kroner.

HÅVARD BJELLAND (foto)