Kontrasten kunne vanskelig vært mer slående: På de utallige luksushotellene går livet sin bedagelige, vante gang. I sentrum ligger vrakrestene strødd, og lokale butikkinnehavere og innbyggere fortviler.

Turistene som holder seg på hotellene har merket lite eller ingenting til marerittet som utspilte seg bare noen kilometer unna.

— Mossad står bak

Tilsynelatende hersker idyllen i ferieparadiset. Taxisjåførene, sikkerhetsvaktene og resepsjonistene er like smilende og imøtekommende som egyptere flest. Men snakker man nærmere med dem, forteller de lavmælt om hvilken katastrofe som har rammet byen - både menneskelig og økonomisk.

Egypt har lenge slitt med høy arbeidsledighet, og de siste årene har folk strømmet til Sharm for å skaffe seg arbeid. Fra Kairo, Alexandria og utallige småbyer i resten av landet har det kommet unge menn som vil være med på eventyret langs Rødehavet. På sørspissen av Sinai har ekspansjonen vært fenomenal. Nå står hele turistindustrien i fare.

— Det er utenkelig at det er egyptere som har gjort dette. Nesten alle de drepte er jo fra Egypt. Det kan i alle fall ikke ha vært muslimer, sier en restaurantinnehaver.

Hans stalltips er at det er den israelske etterretningstjenesten Mossad som står bak. Den forklaringen er han ikke alene om. Som så ofte ellers i Egypt har konspirasjonsteoriene slått ut i full blomst, og som vanlig er det jødene som får skylden.

Også andre episoder vitner om at livet ennå ikke er tilbake til det normale. I hotellresepsjonen bærer en ung kvinne med bandasjer preg av å ha vært altfor nær da det smalt. Flere hoteller har begynt å sjekke passerende biler med speil under karosseriet, for å avsløre eventuelle nye bilbomber.

- Gudløse mennesker

I Sharms største moské, Hussein Salem-moskeen, håper imam Ibrahim al Sania at utlendingene ikke vil vende Egypt ryggen. Heller ikke han får seg til å tro at det er muslimer som står bak.

— Disse terroristene er verken muslimer, kristne eller jøder. De er gudløse mennesker uten noen religion. De prøver å motarbeide sikkerhet og stabilitet i Egypt, på samme måte som de har gjort i London og Madrid og andre steder, sier han.

— Hvis det eksisterer en misforståelse i Europa om at muslimer er terrorister, må den utryddes. Se hvem som ble rammet denne gangen. Nesten alle var muslimer, sier al Sania.

Konservative muslimer mener Sharm er preget av de mest ødeleggende utslagene av vestlig turisme. Enkelte peker på at myndighetene håver inn penger på en dekadent feste- og alkoholkultur som strider mot islam.

Det øret vil ikke al Sania høre på.

— Jeg er imam i denne moskeen, og jeg bor i Sharm. Jeg ønsker alle turister velkomne, enten de er fra Norge, USA eller Israel. Om man vil drikke alkohol er ens egen sak. Jeg gjør det ikke, men folk er frie til å bestemme selv, sier al Sania.

Han bare ler til spørsmålet om han er en liberal og moderne imam.

— Vel vel, sier han tvetydig.

— Jeg har vært leder for moskeen her i Sharm i ti år. La meg slå fast én ting. Islam er en livsbejaende religion.

Ved solnedgang gjør imamen seg klar til dagens nest siste bønn, mens smørsangeren i hotellets pianobar drar i gang «Hotel California». Gjestene har fått nok sol, strendene er forlatt og flaggene ved kasinoet henger på halv stang.

I morgen er det en ny drømmedag i ferieperlen.