Pårørende av det norske paret som er savnet etter ulykken, Espen Heggelund (29) og Heidi Falch (20), ankom den militære delen av Linate-flyplassen i Milano i 17-tiden tirsdag ettermiddag.

Samtidig kom studentprestene Torbjørn Holt og Hanna Hagen i Den norske sjømannsmisjonen.

— Ulykken er et sjokk for de nærmeste. Men det er først når de kommer ned her at omfanget virkelig går opp for dem, sier Holt til NTB etter de første samtalene med de norske pårørende.

— Det er ikke så mange norske pårørende, men vi vil trolig holde en minnestund sammen med de andre. Vi har diskutert hva som vil være en fornuftig respons og forsøke å gi den bistanden som er nødvendig, sier Holt.

Kjæresten til Jan Marc Strømme (21), som også er savnet, studerte i Milano. Hun fikk alt natt til tirsdag besøk av sin far, og de to reiste hjem til Norge tirsdag.

Følger opp studenter

Holt regner med å være i løpende kontakt med de øvrige norske studentene i byen.

— Vi regner med at det er 10-15 norske studenter spredt rundt i Milano. Jeg har vært i kontakt med noen av dem og vil følge dem opp videre, sier Holt, som kom til Milano fra New York.

I alt har rundt 100 pårørende ankommet ulykkesstedet i Milano. SAS har sendt et kriseteam på 72 personer for å ta seg av de pårørende.

Kriseteamet, kalt SAS Special Assistance Team, er satt sammen av psykologer, leger og annet personell som er trent opp til å hjelpe folk i krisesituasjoner. SAS-teamet snakker alle fire skandinaviske språk, og samarbeider med et spesialkorps fra italiensk Røde Kors.

Ulike reaksjoner

— Familiene har veldig ulike reaksjoner og ulike behov. De har mange spørsmål de ønsker svar på. For oss handler det om å være medmenneskelige, lytte og snakke med dem, sier Kjerstin Broddheimer, som er med i SAS' assistansegruppe for de pårørendes familier.

De pårørende er skjermet for pressen. De bor på et ikke navngitt hotell og er samlet i den militære delen av Linate-flyplassen. Fra norsk side er både ansatte ved ambassaden i Roma, konsulatet i Milano og Norges Eksportråd til stede.

— De fleste ønsker bare å sette seg ned å bli fortalt hva som er skjedd, og de ønsker å være sammen med familiene sine, sier ministerråd Aud Lise Norheim til NTB.

— Etter hvert regner jeg med at de fleste vil se ulykkesstedet for å danne seg egne bilder, sier hun.

Det skal holdes minnestund for de pårørende i en kirke i Milano fredag eller lørdag.

Sjefen til Milano

SAS-sjef Jörgen Lindegaard fløy til Milano sammen med nærmere 50 av de pårørende natt til tirsdag. SAS har også stilt sju familiesentre verden over i beredskap, deriblant i New York og Tokyo.

— Jeg kan forsikre dere om at SAS gjør alt hva vi kan for støtte familiene i denne smertefulle tiden, sa Lindegaard på en pressekonferanse i Milano tirsdag.

SAS har også tilbudt de pårørende 25.000 dollar i umiddelbar kompensasjon etter ulykken.

TUNGT SORGARBEID: Ved 17-tiden tirsdag ankom to busser med pårørende til den militære delen av Linate-flyplassen i Milano. Med i bussen var studentprest Torbjørn Holt.
Foto: Scanpix