En såkalt «blåfinnet tunfisk» på 222 kilo ble solgt for rekordhøye 10 millioner kroner på auksjon i Tokyo lørdag. Det tilsvarer rundt 45.000 kroner kiloen.

Fiskens møre, rødlige kjøtt brukes i sushi og sashimi som på luksusrestauranter i Tokyo kan gå for 130 kroner biten.

— Litt dyrt

Rekordfisken ble kjøpt av Kiyoshi Kimura, sjefen for restaurantkjeden Sushi-Zanmai. Han medga at prisen var «litt høy», men at han samtidig ønsket å «oppmuntre Japan», skriver AP.

Kimura sto også for den forrige rekorden, som ble satt under fjorårets nyttårsauksjon på Tsukiji-markedet i Tokyo. Den gangen punget han ut 3,4 millioner kroner for én fisk.

Auksjonen lokker som regel kjøpesterke kunder som ønsker feire det nye året - eller høste publisitet. Prisen gjenspeiler ikke nødvendigvis kjøttets kvalitet, skriver AP.

En truet art

Prisutviklingen gjenspeiler uansett en urovekkende trend: Verdens tre arter av blåfinnet tunfisk er kraftig overfisket.

For eksempel krympet bestanden av blåfinnet tunfisk i Middelhavet og Atlanterhavet - på norsk kalt makrellstørje - med 60 prosent mellom 1997 og 2007.

Selv om fangsten nå er underlagt strengere regulering, er artens fremtid fortsatt usikker. I november ble medlemslandene i ICCAT, en internasjonal kommisjon som jobber med å beskytte makrellstørjen, enige om kvoter på 13.500 tonn. I 2006 kunne 32.000 tonn hentes opp av havet.

Japan er verdens største konsument av blåfinnet tunfisk, og kjøper opp omtrent 80 prosent av den globale fangsten.