Mugabe og hans trofaste generaler har de siste ukene brukt rå makt for å beholde makten i Zimbabwe. Fem dager før valget ga opposisjonsleder Morgan Tsvangirai opp.

– Kuler har erstattet stemmesedlene, sa Tsvangirai da han søndag erklærte at han ikke vil delta i presidentvalget kommende fredag.

Tsvangirai begrunner avgjørelsen med at det var umulig å få et fritt og rettferdig valg.

– Vi i MDC (opposisjonspartiet) kan ikke be folk om å stemme den 27. juni når vi vet at det kan koste dem livet. Vi vil ikke lenger delta i en voldelig og illegitim farse av en valgprosess, sier mannen som de siste ukene er blitt pågrepet av politiet en rekke ganger.

Angrep i Harare

Kort tid etter ble det meldt om uro i hovedstaden Harare der over 2.000 ungdommer skal ha gått løs på tilfeldige mennesker. MDC meldte også at helikoptre sirklet over landets to største byer, og at landet var under militært styre.

– Skuffelsen i Zimbabwe er enorm etter at Tsvangirai trakk seg som presidentkandidat, sier Høyre-politiker Peter Gitmark, som har møtt opposisjonslederen flere ganger.

– Dette er utrolig negativt etter all den gløden som har vært i opposisjonen, sier han til NTB.

Tsvangirai håper nå at afrikanske naboland og FN vil gripe inn overfor Mugabes regime.

Sør-Afrikas regjering var søndag tydelig fornøyd med at opposisjonslederen har trukket seg, og ba ham om å forhandle med Mugabe for å finne en løsning på landets problemer. Sør-Afrikas president Thabo Mbeki har tidligere bedt om at annen runde av presidentvalget avlyses slik at partene i stedet kan forsøke å danne en samlingsregjering.

USA krever at volden stanses, slik at valget fredag kan gå som planlagt. USA håpet på seier for Tsvangirai, og mener det vil være meningsløst å forhandle med Mugabe.

Over 80 drept

Annen runde av presidentvalget skulle holdes nøyaktig 80 dager etter at Mugabe og hans parti ZANU-PF gikk på et sviende nederlag i valget på ny nasjonalforsamling og president.

Mens det rådet en relativt fredelig stemning før valget 29. mars, har situasjonen vært en helt annen de siste ukene. Ifølge MDC er 86 opposisjonstilhengere drept og langt flere såret av Mugabes ungdomsmilits, som er blitt sendt ut til områder der opposisjonen har stor oppslutning.

De siste dagene har det blitt klart at Mugabe neppe har tenkt til å gi fra seg makten.

Amanda Hammar, forsker ved Nordiska Afrikainstituttet i Uppsala og opprinnelig fra Zimbabwe, fryktet et regelrett kupp fra Mugabe og hans menn hvis Tsvangirai skulle ha stukket av med seieren.

– Mugabe har truet med å gå til krig, og for å være ærlig, har den allerede startet – en ødeleggende politisk krig, sa Hammar på telefon fra Harare for få dager siden.

Hun understreker at det ikke bare er Mugabe som er oppsatt på å beholde makten, men også landets generaler.

Kraftig kritikk

Utviklingen i Zimbabwe de siste ukene har skapt sterke reaksjoner i utlandet, og nå har også flere afrikanske land skjerpet kritikken mot Mugabe.

Men dette ser ikke ut til å ha påvirket 84-åringen, som har styrt landet siden uavhengigheten i 1980.

Ifølge Hammar er det lite omverdenen kan gjøre, situasjonen er gått for langt.

– Sør-Afrika kunne gjort noe for lenge siden. Men nå er det ikke lenger mulig å gjøre noe meningsfullt, sier Amanda Hammar til NTB.

Ifølge Zimbabwes justisminister Patrick Chinamasa er det ikke aktuelt å avlyse fredagens valg før Tsvangirai gir skriftlig beskjed om at han trekker seg.

POPULÆR: Morgan Tsvangirai ble ønsket velkommen av tilhengere da han ankom en forstad til hovedstaden Harare lørdag. Søndag trakk han seg fra presidentvalget.
PHILIMON BULAWAYO
TREKKER SEG: Opposisjonsleder i Zimbabwe Morgan Tsvangirai.
PHILIMON BULAWAYO