Robert Mugabe kaster ikke bort ett sekund — før opptellingen etter fredagens farsevalg er avsluttet kommer han i dag til å la seg ta i ed som president for fem nye år. Før han drar til toppmøtet i Den afrikanske union (AU) der deltagerne vrir hjernevindingene for å finne ut hvordan de skal forholde seg til valget i Zimbabwe. Allerede i går formiddag startet pyntingen av presidentpalasset til edsavleggelsen.

At Mugabe nå lar seg «krone», står i grell kontrast til hvordan man brukte fem uker på å offentliggjøre resultatet av den første valgomgangen der opposisjonslederen Morgan Tsvangirai fikk knappe 50 prosent av stemmene.

SØR-AFRIKASINNGRIPEN i FNs sikkerhetsråd sørget for at rådet ikke kunne vedta en resolusjon som erklærte valget ulovlig.

Det lå, ifølge Sør-Afrika, utenfor Rådets mandat. Og slik ble det. I stedet kom det en uttalelse som beklaget at valget var gjennomført til tross for klare oppfordringer om å utsette valget.

Sikkerhetsrådet vil etter alt å dømme komme sammen til krisemøte om Zimbabwe til uken. Det er ventet at USA vil foreslå sterkere straffetiltak mot landet. Det vil ikke nytte, sier afrikanske ledere.

Afrikanske ledere fortsetter å være vage i sin kritikk av det som har skjedd i Zimbabwe, men gjentar at en samlingsregjering er beste løsning for å normalisere situasjonen og starte arbeidet med å bringe landet på fote igjen. AU er overbevist om at organisasjonen kan bidra til en løsning, men Mugabe har allerede understreket at Zimbabwe ikke vil bli pådyttet løsninger utenfra.

Ledere fra de østafrikanske landene sa i går at valget ikke kan være noen løsning, uten å utdype dette ytterligere.

TALERØRET TIL regjeringen i Zimbabwe, The Herald, gjentok i sin lørdagsutgave at valgdeltakelsen hadde vært «massiv», uten at det ble referert noen tall. Sørafrikanske medier skrev i sine reportasjer i går at valgdeltakelsen hadde vært liten, og at mange ble tvunget frem til stemmelokalene av soldater og politi. Velgere som var intervjuet, sa de følte seg tvunget til å stemme.

Statsminister Jens Stoltenberg kritiserer gjennomføringen av valget og sier at dette ikke bidrar til å fremme demokrati og rettssikkerhet i Zimbabwe.

MEDIER I SØR-AFRIKA retter et stadig sterkere søkelys mot president Thabo Mbekis stedige forsoningspolitikk mot Zimbabwe.

The Mail & Globe offentliggjorde i går et notat Mbeki skrev til Mugabe og regjeringspartiet ZANU-PF i 2001. Ifølge avisen kaster dette nytt lys over den sørafrikanske presidentens private syn på krisen i Zimbabwe.

Mbeki kaller selv notatet «et ydmykt bidrag til arbeidet ZANU-PF må gjøre».

Avisen skriver at notatet frikjenner Mbeki fra anklagene om å ha vært en hemmelig beundrer av Mugabes diktatoriske regime, men det reiser viktige spørsmål om hans forsoningspolitikk som har påført Sør-Afrika stor skade i det internasjonale samfunnet.

Mbeki uttrykker sympati med ZANU-PF som «revolusjonspartiet», men peker samtidig på at det gjennom sin feilslåtte økonomiske politikk har bidratt til veksten til opposisjonspartiet MDC.

Han oppfordrer Mugabe til å samarbeide med MDC og til å utvide Zimbabwes «internasjonale vennekrets».

Alt i alt forutser Thabo Mbeki krisen Zimbabwe har havnet i. Og når man leser notatet, kan man raskt trekke den slutning at verken Mugabe eller ZANU-PF har tatt til følge rådene fra den sørafrikanske presidenten.

Allerede i 2001 skrev Mbeki at Zimbabwe ikke har råd til å bli isolert og konfrontert med internasjonale krefter landet ikke kan overvinne. Han hevdet at dette ville føre landet inn i en stadig dypere sosial og økonomisk krise.

Notatet kan leses og lastes ned her!