Fire personer ble dratt ut i havet av bølgene. En er bekreftet omkommet, to er funnet i live, mens en tredje er savnet.

Det meldes om store ødeleggelser på havnen i Crescent City.

— Havnen er rett og slett fullstendig ødelagt, sier lokalpolitiker Kelly Schellong til nyhetsbyåret AP.

- Alvorlig

President Barack Obama sa på en pressekonferanse at Washington «tar dette svært alvolig» og han ba folk innstendig om å evakuere, dersom de blir bedt om det.

De første bølgene fra tsunamien forårsaket av jordskjelvet i Japan, nådde i ettermiddag fastlandet i USA - nærmere bestemt Oregon-kysten.

Geofysiker Gerard Fryer ved Pacific Tsunami Warning Center i Honolulu sier bølger nådde Port Orford Oregon ved 16.30 tiden, norsk tid.

— Tsunamien har kommet nå, og havet stiger som om det var mellom høyvann og lavvann hver halvtime i stedet for de vanlige seks timene, sier Mike Murphy, kriseleder i Port Orford i Portland, ifølge NTB.

— Det er definitivt tsunamibølgene som forårsaker dette, sier han, og understreker at flere bølger ventes de kommende timene.

Murphy kaller de første bølgene ganske små og understreker at han ikke venter store tsunamibølger.

Se oppdatert oversikt over når og med hvilken styrke tsunamien har nådd USA-kysten her.

Verst i California

Kystvakter slo alarm timer i forveien og ba folk om å evakuere fra lavereliggende områder.

The National Weather Service, tilsvarende USAs meteorologiske institutt, sier at noen av de største bølgene som er rundt to meter høye vil treffe kysten nær Crescent City, California. California er det området som er ventet at vil bli hardest rammet.

Folk i kystområdene av Oregon, California og Washington ble i morgentimene bedt om å evakuere. Strender ble stengt langs med hele kysten. I 1964 tok en tsunami livet av 11 mennesker i i Crescent City.

Se når og hvor tsunamien slår til : Tsunamivarsel til alle land ved Stillehavet

Kan vare i 12 timer

  • Hold dere unna stranden. Det er ikke bare én bølge, men en serie bølger som kan skylle inn over land over en periode på 12 timer, sier meteorolog Diana Henderson ved National Weather Service.

I Alaska har tsunamien forårsaket en bølge på nær to meter ved Shemya på Aleutian-øyene 1900 kilometer sørvest for Anchorage.