De offisielle resultatene fra folkeavstemningen viser at 77,3 prosent av det tsjekkiske folket stemte ja til EU, melder nyhetsbyrået AFP.

55,2 prosent av de stemmeberettigede avla stemme ved folkeavstemningen, som varte i to dager og ble avsluttet lørdag ettermiddag.

I de første offisielle kommentarene fra det tsjekkiske utenriksdepartementet ble det gitt uttrykk for lettelse.

Til hvilken pris?

— Avstemningen har vært en suksess - ikke bare for regjeringen, men for alle tsjekkere, sa den konservative utenriksministeren Cyril Svoboda. Han tilføyde at valgdeltakelsen understreket at befolkningen er svært opptatt av sitt lands skjebne.

Regjeringssjefen for landets sentrum-venstreregjering, sosialdemokraten Vladimir Spidla, kalte de første resultatene for «strålende» og rettet en takk til alle som hadde gått til stemmeurnene.

— For meg er dette den endelige avslutning på 2.verdenskrig og på delingen av Europa, sa Spidla.

Valgkampen forut for avstemningen har først og fremst dreid seg om den økonomiske prisen for EU-medlemskap. Regjeringen satser på å få Tsjekkia med i euroen så raskt som mulig, og derfor er det allerede fremlagt planer for hvordan det skal spares på pensjoner og iverksettes avgiftsøkning på tobakk og andre varer. Meningen er å minske det tsjekkiske budsjettunderskuddet, og kommunistene har utnyttet reformplanene til å advare mot at EU-medlemskap fører til sosiale nedskjæringer.

Flest unge sa ja

Når tsjekkerne nå likevel har sagt ja til EU er det ut fra en dyptliggende følelse av at Tsjekkia hører hjemme i Unionen. Kun de færreste kan forestille seg at Tsjekkia 12 år etter kommunismens fall skulle holde seg utenfor EU, mens alle naboland er på vei inn.

Men EU vil de kommende år oppleve at tsjekkerne ofte vil være på linje med de skeptiske britene og danskene når det diskuteres europeisk integrasjon. Vaclav Klaus har allerede tvunget regjeringen til å avgi løfte om å skrive ut nyvalg til en ny folkeavstemning om EUs kommende forfatning.

Det var lørdag kveld planlagt festfyrverkeri og konserter i Praha for å feire resultatet. Samtidig hersket det spenning om valgdeltakelsen, selv om resultatet ville vært gyldig selv med et oppmøte på under 50 prosent, i motsetning til Polen.

Støtten til EU er størst blant unge studenter, hvorav 88 prosent stemte ja, sier en tsjekkisk valgforsker.

Presidenten skeptisk

Kommunistpartiet, som representerer 20 prosent av velgerne, er imot EU, men kun knapt halvparten av partiets tilhengere stemte nei. Derimot stemte 87 prosent av de sosialdemokratiske velgerne ja.

Tsjekkias nyvalgte president, Vaclav Klaus, er i motsetning til sin dikteriske forgjenger, Václav Havel, ikke en varm EU-tilhenger. Den høyreorienterte Klaus var som statsminister en høylytt kritiker av EUs «byråkratiske og sosialistiske impulser», og under kampanjen om medlemskap har han stort sett forholdt seg taus.

Presidentens ODS-parti er offisielt tilhenger av EU-medlemskap, men Klaus har ikke villet anbefale velgerne et ja. Da han endelig uttalte seg om folkeavstemningen mandag for en uke siden, var det bare for å oppfordre velgerne til å stemme.

Folkeavstemningen er den første i Tsjekkia, som ble selvstendig i 1993 etter «fløyelsskilsmissen» fra Slovakia.

PIERRE COLLIGNON og NTBPraha