En russisk romkapsel med amerikansk-iranske Ansari om bord landet tidlig fredag morgen på en steppe i Kasakhstan. Sojus TMA8-kapselen hadde også med seg russiske Pavel Vinogradov og amerikanske Jeff Williams, som har vært mannskap på ISS.

– De fikk meg trygt hjem igjen, og det har vært en stor opplevelse, sa Ansari som virket sliten, men lykkelig etter den ti dager lange romferden. Tilbaketuren fra ISS til jorda varte i om lag tre og en halv time og bød ikke på noen problemer.

Vil tilbake snart – Jeg håper å få oppleve dette en gang til, helst så snart som mulig, sa Ansari før avreisen fra romstasjonen. Den iranskfødte internettmillionæren har betalt russiske romfartsmyndigheter en sum tilsvarende vel 130 millioner kroner for tur-returbilletten til verdensrommet og ISS.

På spørsmål om hvordan hun følte seg etter landingen, hevet 40-åringen tommelen og sa «korosjo» – russisk for «fint». Jeff Williams gumlet på et eple og erklærte at turen til og oppholdet på ISS hadde vært hans livs opplevelse.

Turen har ikke vært noen ren ferie for Anousheh Ansari. Under oppholdet om bord i romstasjonen utførte hun en rekke medisinske eksperimenter, blant annet om hvordan vektløshet kan hjelpe folk som lider av ryggsmerter og blodmangel.

Besetningen ISS er nå bemannet av russiske Mikhail Tyjurin og amerikanske Michael Lopez-Alegria, som ble skutt opp fra Bajkonur-rombasen i Kasakhstan sammen med Ansari 18. september. De sluttet seg til tyske Thomas Reiter, som ble igjen da Jeff Williams og Pavel Vinogradov dro.

Kapselen med Vinogradov, Williams og Ansari var svartbrent utvendig av friksjonen i atmosfæren da den nådde jorden nær byen Arkalyk i Kasakhstan fredag. En stor oransje og hvit fallskjerm foldet seg ut og dempet møtet med bakken.

Senere fredag skulle de tre flys til Gagarin-senteret for opplæring av romfarere utenfor Russlands hovedstad Moskva. Der ventet debrifing og medisinske undersøkelser, og så en etterlengtet gjenforening med familiene.

REUTERS
SHAMIL ZHUMATOV