I talen natt til i dag, norsk tid, advarte Bush samtidig om at følgene av en fiasko i Irak vil være «alvorlige og vidtrekkende».

Se video av talen her

I sin sjette tale om rikets tilstand, og den første foran en Kongress kontrollert av demokratene, sa Bush at den beste muligheten for suksess i Irak er å sende ytterligere 21.500 soldater til landet.

— Vår nasjon satser på en ny strategi i Irak, og jeg ber dere om å gi den en sjanse til å virke, sa Bush.

Bagdad vil bli oversvømmet av ekstremister dersom de amerikanske soldatene drar før den irakiske hovedstaden er trygg, ifølge Bush.

— På denne dagen og i denne time, står det fortsatt i vår makt å forme utfallet av kampen. Og jeg ber dere om å støtte våre soldater i felten og soldatene som er på vei, sa Bush, som nå har rekordlav oppslutning. Bare 33 prosent mener presidenten gjør en god jobb, og hele 71 prosent mener USA er på feil kurs.

— Vi skal vise vår fiende at vi står samlet om målet om seier, sa Bush.

- Ikke lyttet

Men demokratene er kraftig motstandere av Bushs nye Irak-strategi.

— Dessverre demonstrerte presidenten i kveld at han ikke har lyttet til amerikanernes største bekymring: krigen i Irak, sier demokratenes ledere i Representantenes hus og Senatet, Nancy Pelosi og Harry Reid i en felles kunngjøring.

— Det overveldende flertallet av amerikanere, militære ledere, samt en tverrpolitisk koalisjon i Kongressen er motstandere av presidentens planer om å trappe opp krigen, heter det videre i uttalelsen.

- Alvorlig utfordring

I talen sa Bush også at det er nødvendig å gjøre USA mindre avhengig av olje og at klimaforandringene utgjør «en alvorlig utfordring».

Bush sier amerikanernes bensinforbruk skal kuttes med 20 prosent på ti år. Målet skal nås ved hjelp av en kraftig økning av produksjonen av etanol og andre typer alternativt drivstoff.

Presidenten ønsker også å endre kravene til energieffektivitet for privatbiler, også dette som et virkemiddel for å senke bensinforbruket. I tillegg vil han be Kongressen om å bevilge 1,6 milliarder dollar til forskning på alternative energikilder over en periode på ti år.

Skygge Bush gjør sitt beste for å komme ut av den lange skyggen Irak-krigen kaster over hans tid som president, sier diplomater i Washington. Men samtidig legger den amerikanske statssjefen ikke skjul på at USA og dets allierte sliter med å få kontroll i Irak.

Han vil derfor be opposisjonspartiet demokratene slutte seg til et nytt tverrpolitisk utvalg, som skal gi råd om hvordan krigen best kan føres videre. Ledere for demokratenes og republikanernes grupper i Kongressen vil bli invitert til å delta.

Bush tar også til orde for at USA får balanse i statsbudsjettet i løpet av de nærmeste fem årene. Det skal oppnås ved at det fastsettes et tak for de offentlige utgiftene, og gjennom reformer i helsevesen og pensjonsordninger.

LARRY DOWNING
JIM YOUNG