Søndag ga nederlandske Spyker Cars de Saab-ansatte nytt håp ved å legge inn et nytt bud på den tradisjonsrike svenske bilfabrikken. Samme kveld gikk lederne i IF Metall, Sveriges Ingenjörer og Unionen ut med et åpent bre til GM-ledelsen, der de ber om at GM utsetter en nedleggelse av Saab.

— Nå som budgiveren har kommet tilbake med et nytt og bedre bud plikter GM etter vår mening å ta den muligheten, sier Stefan Löfven, leder for IF Metall, til nyhetsbyrået TT.

To dager etter at General Motors (GM) varslet nedleggelse av Saab, la Spyker fram et nytt og forbedret tilbud. GM har frist til mandag kveld med å svare.

- Menneskelige lidelser

Stefan Löfven sier videre han går ut ifra at GM vil Saabs og sitt eget beste.

— Det er klart at dersom man kan selge selskapet, så må jo det være en fordel også for GM, sier han.

«Ved siden av de menneskelige lidelsene blir kostnadene for eiere, ansatte og alle berørte svært høye ved en nedleggelse. Vi ber derfor innstendig styret i General Motors om å nøye vurdere initiativet fra de gjenværende interessentene», heter det i brevet fra de tre fagforbundene.

- Russerne ute

I nederlandske Spykers nye bud på Saab er de kontroversielle russiske storeierne ikke lenger med, skriver Svenska Dagbladet mandag.

En av hovedårsakene til at General Motors ikke aksepterte det tidligere budet skal ha vært at GM ikke ville gi russerne tilgang til sensitiv teknologi. Ifølge avisen har det nå skjedd endringer i eierstrukturen bak budet.

— Det som er blitt oppfattet som et problem på eiersiden er nå løst, sier en kilde til Svenska Dagbladet.

- Elleve punkter

Den nederlandske sportsbilprodusenten Spyker har levert et bud som er forbedret på elleve punkter, heter det i en pressemelding.

— Vi har anstrengt oss for å løse det som har hindret et kjøp, og bedt GM og alle involverte parter om å vurdere tilbudet, sier Spyker-sjef Victor Muller.

8.000 arbeidsplasser tapt

— Vi er trygge på at vårt fornyede tilbud vil fjerne hindringene som sto i veien for en avtale sist fredag. Dette vil fortsatt gjøre det mulig for oss å sluttføre avtalen før fristen som GM har satt til 31. desember, går ut, legger han til.

Etter et år med utallige forhandlingsrunder, tilbud om oppkjøp og ulike forslag til redningsaksjoner varslet amerikanske General Motors sist fredag at Saab vil bli lagt ned.

Ifølge svenske medier vil en nedleggelse bety tap av over 8.000 arbeidsplasser. 3.400 mennesker er ansatt i Saab i Sverige.