— De føler seg rett og slett ikke trygge i nabolandet. De syns tross alt at det er bedre å være hjemme, sa Ton Berg, stedlig representant for Flyktningerådet til NTB mandag.

Det er fortsatt på ingen måte trygt i Goma. Mandag eksploderte en bensinstasjon og drepte minst 30 mennesker, noe som bekreftet at byen er et livsfarlig sted. Likevel vil flyktningene tilbake til Goma, der FN ikke vil begynne å fordele de rundt 1.000 tonnene med mat som ligger på lager så lenge situasjonen er så usikker. De fryktet nye utbrudd i Nyiragongo når som helst, sier en talsmann for FNs matvareprogram WFP.

Flere norske

Flere norske hjelpeorganisasjoner er aktive i området.

En gruppe fra Kirkens Nødhjelp var tilfeldig vis i Afrika for å knytte kontakter da utbruddet kom.

— Det var nesten helt uvirkelig, sier Gunnar Kartveit fra Radøy. Sammen med tolv andre fra Kirkens Nødhjelp oppholdt han seg fredag i Rwandas hovedstad, to-tre timers kjøring unna Goma.

Delegasjonen dro til Gisenyi, på grensen mellom Kongo og Rwanda. Der møtte de en strøm av fortvilte mennesker, på flukt bort fra ødelagte hjem.

De færreste hadde mat og drikke med seg, forteller Kartveit. De fleste gikk til fots. Noen få satt på overfylte lasteplan. En og annen trailer var også å se. Der var det så fullt at folk stod mellom førerhusene og hengerne.

Svovellukt

Den norske delegasjonen var så nær vulkanutbruddet som det var forsvarlig å komme.

— Vi kjente en klar og stram svovellukt, men det var så mye støv og aske i luften at vi ikke så selve vulkanen, sier Kartveit, som nå er tilbake i Kirkens Nødhjelps hovedkvarter i Nairobi..

Mange av innbyggerne i Goma er på flukt for andre gang på åtte år. Etter folkemordene i Rwanda i 1994, flyktet mange over grensen til Goma og Kongo. Nå er mange av de samme menneskene på ny tvunget til oppbrudd fra hjemmene sine.

FLYKTER: Folk i Kongo flykter ut av vulkanområdet og nå flykter mange tilbake igjen. heller ikke i nabolandet føler de seg trygge. Foto: REUTERS