Beatles-filmen «Magical Mystery Tour» spøker på netthinnen under jakten på informasjon om iraneren Shahram Amiri, som er fylt med mystikk og motsetninger. Det eneste helt sikre synes å være at han er 32 år.

Han har sagt at han studerte i USA og var fornøyd med det. Men han har jo også sagt at han ble kidnappet for over et år siden i Saudi-Arabia og siden har vært under psykisk og fysisk tortur i amerikansk fangenskap.

Mottatt som helt

Amiri fikk en heltemottakelse på Teherans flyplass torsdag morgen av representanter for regimet, blant dem flere ministere, samt hans familie. Iransk TV viste Amiri med sin syvårige sønn i armene. Far og sønn gråt av glede, ifølge iranske medier. På en pressekonferanse på Teherans Khomeini Airport umiddelbart etter landing sa Amiri at han etter å ha blitt kidnappet av CIA ble tilbudt 50 millioner dollar for å samarbeide: «Men jeg lovet meg selv at jeg ikke ville si noe som kunne skade mitt land».

Ifølge Amiri «forsikret de også at de ville bringe min familie ut av Iran».

Artikkelen fortsetter under bildet

BAKOM STÅR KHOMEINI: Med ayatolla Khomeini på veggen snakket Amiri om at han aldri har forrådt Iran ...

Forsker — ikke vitenskapsmann?

Han er fremstilt som atomvitenskapsmann i amerikanske og iranske medier. Men iranerne har skiftet mening om hans identitet og kaller ham nå universitetsforsker uten adgang til atomhemmeligheter. Den historien gjentok Amiri på flyplassen: «Jeg er en simpel universitetsforsker som arbeider på et åpent universitet, der det ikke foregår noe hemmelig».

Fullt så åpent er nå ikke Malek-e-Ashtar universitetet i Teheran. Ifølge USA er det underlagt den mektige Revolusjonsgarden og arbeider med atomprogrammet som Garden kontrollerer.

Beskjeden om at Amiri ikke lenger skal kalles atomforsker hadde tydeligvis ikke nådd ut til alle iranske medier, da flere av dem torsdag kalte ham nettopp det.

Angrende avhopper?

Blant spørsmålene som står i kø, er om det er historien om en avhopper som selv angret, ble tvunget til å angre eller om en fange som unnslapp amerikansk fangenskap.

En iransk embetsmann sier anonymt til Newsweek: «Familien ble truet med døden hvis han ikke vendte hjem».

En annen iransk kilde, som kjenner familien, sier til Wall Street Journal: «Familien har vært under enormt press. De truet endog med å drepe hans sønn. Amiri hadde ikke annet valg enn å spille etter manuskriptet som regimet ga ham».

Vi har Amiris informasjoner, iranerne har ham

Amerikansk embetsmann

Var Shahram Amiri den superfangsten for CIA, som amerikanske medier har ment? Det kan pengene for opplysninger si litt om. Ifølge Washington Post fikk Amiri over fem millioner dollar for opplysningene. En embetsmann sier til avisen at pengene er tapt for ham «takket være sanksjonene mot Iran. Han er unnsluppet, men ikke pengene. Vi har Amiris informasjoner, iranerne har ham».

Overføringen av millioner til Amiris bankkonti understøtter USAs påstand, at han verken ble bortført eller var i USA mot sin vilje.

Familien viktigst

Saken Amiri ses som ledd i CIAs hemmelige program ved navn «brain drain»: å anspore iranske vitenskapsfolk særlig innen atomsektoren til å hoppe av. Det er samtidig snakk om en stor frivillig hjerneflukt av velutdannede iranske unge som Amiri.

Han skal ha gitt CIA opplysninger om urananrikingsanlegget ved byen Qom. Om det skriver Teheran-avisen Iran Daily at Iran selv fortalte verden om anlegget. Det er uvisst om Iran ble tvunget til det av Amiris opplysninger til CIA. Iran Daily skriver at videoopptak der Amiri sier at han oppholder seg frivillig i USA, vil søke politisk asyl og har med seg viktige hemmeligheter, er «totale forfalskninger, selv om vi må innrømme at mannen ligner ham».

Ifølge amerikanske opplysninger var familien hans viktigste beveggrunn. «Han ville se igjen sin familie og valgte en dum vei til det. Når han lyver om hva som skjedde med ham her, er det forsøk på å oppnå troverdighet hjemme», sier en amerikansk embetsmann. Ydmykelse for begge land

Selv om det offisielle nyhetsbyrået IRNA kaller saken en «enorm nasjonal seier» for Iran, ses den som en ydmykelse for begge land. USA mister et såkalt «etterretningsscoop». For Iran er Amiri en mann som kan ha gitt USA iranske atomhemmeligheter. Hvor sensitive opplysninger han brakte til USA, er av gode grunner uvisst.

Iscenesatt av CIA?

Under Amiris mange måneder i USA bodde han angivelig lengst i Tuscon, hvor han studerte. I en video, som ifølge amerikanske embetsmenn var tatt opp med CIAs hjelp, er Amiri i en flott dress og står foran et sjakkbrett og en globus med den vestlige halvkule vendt mot kameraet. Han sier at han aldri har forrådt sitt hjemland og ber «alle om å slutt å bringe informasjoner som fordreier virkeligheten».

Mens hans vei til USA er beskrevet som resultat av «flere års forberedelse» i CIA, tyder den omtalte videoen på at CIA også hjalp ham med at forberede reisen tilbake. Amiri sier også at han vet at den iranske regjeringen «vil ta seg av og beskytte min familie».

Da skaden er skjedd, vil Iran ikke få større nytte av hans hjemkomst, men det ses som en advarsel til alle om ikke så mye som å tenke på å hoppe av.

En avhoppers skjebne

Avhoppere som vender tilbake til hjemlandet, risikerer som regel alvorlige represalier. En av de mest oppsiktsvekkende saker var da Saddam Husseins svigersønn midt på 1990-tallet hoppet av til Jordan og ga opplysninger om Iraks forbudte våpenprogram. Han vendte tilbake etter løfter om å slippe straff, men ble drept kort etter hjemkomsten

Sannheten bak mystikken om Shahram Amiri vil kanskje bli belyst av måten Iran behandler ham når velkomstfesten er over. Den blir neppe behagelig, hvis han var en avhopper som skiftet mening eller ble tvunget til det.

BERGENS TIDENDE/POLITIKEN