JAN TYSTAD

I mars ble de 70 arrestert i Zimbabe. De fløy inn til Harare flyplass for å hente en våpenlast og deres mål var, ifølge dem selv, å reise til Kongo for å vokte diamantgruvene der. Politiet i Zimbabwe hevdet at de var på vei til Ekvatorial Guinea for å styrte president Teodoro Obiang.

Mark Thatcher og andre venner av Simon Mann har fått trusler om at de eller deres barn vil bli kidnappet. Thatcher fikk en telefon hvor utpresserne hevdet at de visste hvor hans barn går på skole. Hvem som står bak truslene, er ikke klart, men britiske kilder hevder at det trolig er hvite fiender av Mann.

Om de arresterte er sikkerhetsvakter på vei til Kongo eller kuppmakere på vei til Ekvatorial Guinea, er foreløpig uklart. Det som er faktum er at de i snart fem måneder har sittet fengslet i Zimbabwe. Rettssaken startet i forrige uke og ble utsatt i syv dager, fordi forsvarsadvokatene trengte mer tid til å gjennomgå tiltalen og bevisene.

Lederen av denne gruppen, Simon Mann, har både britisk og sørafrikansk pass, han bor vanligvis utenfor Cape Town og er nabo og venn av Mark Thatcher, sønn av den tidligere britiske statsministeren Margaret Thatcher.

Simon Mann har drevet et omstridt firma Executive Outcomes i Sør-Afrika. Han rekrutterte soldater fra den sørafrikanske hær, fra Zimbabe og Namibia og disse tok oppdrag i mange afrikanske stater. De fleste av de tiltalte er sørafrikanere.

Hvis de blir utlevert til Ekvatorial Guinea vil de alle bli henrettet for kupplaner. Landet har et dårlig rykte når det gjelder rettssikkerhet og respekt for menneskerettighetene. Ifølge den britiske avsiden Sunday Telegraph har det pågått forhandlinger mellom myndighetene i Sør-Afrika og Zimbabwe. Den sørafrikanske regjering frykter at henrettelse i Ekvatorial Guinea, vil føre til protester i Sør-Afrika. De forsøker derfor å presse Zimbabwes president Robert Mugabe til å dømme de arresterte på grunnlag av ulovlig våpenhandel og deretter utvise dem til Sør-Afrika.