Johannesburg: Sørafrikansk politi mener det er liten fare for terrorangrep under VM-kampen mellom Danmark og Nederland, tross trusler mot begge lagene.

Truslene ble fremsatt i forrige måned av en saudiarabisk al Qaida-tilhenger. Han hevdet det var planlagt angrep både mot spillere og tilskuere fra Danmark og Nederland under VM.

Det danske laget skal i ilden for første gang mandag, og motstanderen er nettopp Nederland. Politiet i vertsnasjonen Sør-Afrika mener likevel at det ikke er stor fare for angrep i forbindelse med kampen.

— Ingenting tyder på at det vil skje noe terrorrelatert under kampen mellom Nederland og Danmark. Vi har vært oppmerksom på at det har vært sagt en del om den kampen, men ifølge våre etterretningsopplysninger er alt trygt, sier politiets talsmann Vishnu Naidoo.

- Bomber og skytevåpen

Saudiaraberen Abdullah Azam Saleh al-Qatani ble pågrepet i Irak i midten av mai. Bakgrunnen for arrestasjonen var angrepsplanene han fortalte om i et intervju med nyhetsbyrået Associated Press (AP).

Muslimske ekstremister skal ha diskutert angrep med bilbomber og skytevåpen både mot spillere og fotballfans. Danskene ble angivelig utpekt som terrormål på grunn av Muhammed-karikaturene som ble trykket i avisen Jyllands-Posten i 2005.

Nederland skal ha havnet i skuddlinjen på grunn av den islamfiendtlige politikeren Geert Wilders, lederen av partiet PVV som gjorde det godt i det nederlandske valget i forrige uke.

Samarbeider

Danmarks ambassadør i Sør-Afrika, Dan E. Frederiksen, ser alvorlig på trusselen og synes det er synd at den tar oppmerksomheten bort fra selve VM. Han forteller at Politiets Efterretningstjeneste (PET) samarbeider med kolleger fra en rekke andre land for å øke sikkerheten rundt landslaget.

— Vi blir passet godt på alle sammen. PET har sendt folk ned hit, og de arbeider tett med den sørafrikanske etterretningstjenesten. Det er også samarbeid med de andre landenes etterretningstjenester, forteller Frederiksen.

Polititalsmann Naidoo understreker at sørafrikansk politi ikke har tatt lett på trusselen mot Danmark og Nederland.

— Vi ignorerer ikke slike trusler, såpass kan jeg si. Vi har sjekket saken, sier Naidoo.

- Fornærmelser

I intervjuet med AP hevdet Abdullah Azam Saleh al-Qatani at han diskuterte angrepsplanene med andre ytterliggående islamister i fjor. Målet var å la dansker og nederlender få unngjelde for det islamistene oppfatter som fornærmelser mot den muslimske profeten Muhammed.

— Hvis vi ikke var i stand til å angripe spillerne, skulle vi gå etter fansen i stedet, sa al-Qatani.

Så langt har VM i Sør-Afrika forløpt fredelig, med unntak av noen episoder hvor utenlandske journalister er blitt ranet.

KLAR TIL KAMP: Landslagssjef Morten Olsen forbereder sine spillere på kamp mot Nederland mandag kl 13.30.
MICHAEL KOOREN