– Denne saken – hvis den ikke behandles varsomt – vil bli svært smertefull for den norske regjeringen hvis den ikke omgjør sin beslutning, heter det i en uttalelse fra Fronten for reform og hellig krig.

Gruppen er en paraplyorganisasjon for flere, store sunnimuslimske væpnede grupper i Irak, deriblant Den islamske hæren i Irak, Mujahedin-hæren og den væpnede fløyen til Ansar al-Sunna.

Uttalelsen er sendt i en e-post til nyhetsbyrået AFP, og ble deretter lagt ut på hjemmesiden til Den islamske hæren i Irak.

– Hvis beslutningen til den norske regjeringen ikke endres, vil vi be om en bred boikott av deres varer, skriver Fronten for reform og hellig krig. Gruppen som ble stiftet i april i fjor, ber også om at andre land må bryte sine forbindelser til Norge.

– Et PR-framstøt

Truslene virker mer som et PR-framstøt enn en reell trussel, sier Irak-ekspert Truls Tønnessen, forsker ved Forsvarets forskningsinstitutt.

– Alliansen Fronten for reform og hellig krig en ren irakisk gruppering som ikke har særlig stor betydning ellers i den muslimske verden, sier han til NTB.

Alliansen er likevel en av de viktigste sunnigrupperingene i Irak, og er i opposisjon til al-Qaida i Irak. Gruppene som er med i Fronten for reform og hellig krig regnes ikke som spesielt ytterliggående eller ekstreme, og har i stor grad reagert på voldsbruken til al-Qaida i Irak.

– Formålsløs oppfordring

Mulla Krekars advokat, Harald Stabell, sier truslene om økonomisk boikott av Norge er formålsløse fordi Høyesterett har avgjort utvisningssaken.

– Slik jeg har forstått det, så er dette venner og støttespillere til Krekar som ønsker at han skal få fortsette å bo i Norge og at avgjørelsen i Høyesterett skal omgjøres. Det kan jo ikke skje, sier Harald Stabell til NTB.

Utenriksdepartementet tar utspillet med ro. Kommunikasjonssjef Anne Lene Sandsten mener det foreløpig ikke er grunn til å tro at eventuelle aksjoner vil bli gjennomført.

– Utenriksdepartementet kjenner kun saken fra mediene og tar derfor forbehold. Saken er likevel ikke aktuell på det nåværende tidspunkt, ettersom en utvisning nå ikke er mulig grunnet situasjonen i Irak. Norge ville da komme i skade for å bryte sine internasjonale forpliktelser når det gjelder menneskerettighetene, sier Sandsten til NTB.

Militsleder

Høyesterett besluttet i november i fjor at mulla Krekar skal utvises fra Norge. I praksis kan han imidlertid ikke sendes tilbake til hjemlandet Irak før sikkerhetssituasjonen der bedres, slik at norske myndigheter kan få garantier om at livet hans ikke står i fare hvis han deporteres.

Krekar, som er irakisk kurder og egentlig heter Fateh Najmeddin Faraj, har bodd i Norge siden 1991. Han er grunnlegger av den nordirakiske, væpnede gruppen Ansar al-Islam, men hevder han ga seg som leder av organisasjonen i 2002.

– Fronten følger utviklingen med alvor og uttrykker dyp bekymring over disse handlingene mot sjeik Krekar, som har bodd der lovlig i lang tid og aldri begått en forbrytelse eller skadet noen, skriver den irakiske opprørskoalisjonen.

Etter at den danske avisen Jyllands-Posten i 2005 trykket karikaturtegninger av profeten Muhammed ble danske varer boikotten i en rekke muslimske land. Meierigiganten Arla beregnet at boikotten kostet konsernet 10 millioner kroner per dag da den var på det mest intense.

STERKE STØTTESPILLERE: - Denne saken (..) vil bli svært smertefull for den norske regjeringen, skriver Fronten for reform og hellig krig.
Terje Bendiksby / SCANPIX