• Folket her krever avstemning om den sittende presidenten, og vi vil ikke la regjeringen slippe unna hvis de forsøker å manipulere det nasjonale valgrådets beslutning, sier tidligere general Nestor Gonzalez Gonzalez.

Gonzalez er en av mange militære som mistet jobbene etter at de gikk til sivil ulydighet mot president Hugo Chavez i oktober 2002. Rundt ham danser og jubler titusener av seierssikre venezuelanere. Etter lang tids kamp for å bli kvitt Chavez, øyner opposisjonen nå en mulighet, og de har møtt frem i titusentall for å øve press mot det nasjonale valgrådet, CNE. Det er over en måned siden underskriftene ble overlevert, men Valgrådet har ennå ikke tatt noen avgjørelse.

Korrupsjonen florerer

— Regjeringen vil ta i bruk alle midler for å unngå en folkeavstemning, sier Vicente Jose Los Arcos Ayape, en tidligere journalist i Caracas.

— Det er bemerkelsesverdig at de internasjonale observatørene kun får begrenset innsyn i valgrådets arbeid. Har valgrådet noe å skjule? undrer Los Arcos.

Presidenten i Valgrådet, Francisco Carrasquero, har tidligere avfeid all kritikk mot rådets arbeid. Han har også uttalt at han frykter at opposisjonen ikke vil respektere rådets avgjørelse. Mye tyder også på at opposisjonen ikke vil godta et nederlag.

Kan bli blodig

— Hva gjør dere hvis valgrådet avviser oppropet?

— Alle som er her i dag har rett til å bli hørt. De krever å bli hørt. Hvis CNE ikke godkjenner våre stemmer, vil folket kjempe videre i gatene, sier Gonzalez.

— Hva vil militæret gjøre?

— Militæret er folket. De følger folket, fortsetter han.

Han vil ikke svare på om det er aktuelt å gå til væpnet kamp.

Avviser all usikkerhet

Noen timer etter at opposisjonen begynte sin markering, starter et annet tog noen kvartaler unna i Caracas sentrum. Nå er det Chavez' støttespillere som skal vise styrke overfor Valgrådet. Også her vaier det Venezuelanske flagget høyt, og menneskemassene danser og brøler seg gjennom gatene. Også Che Guevara vaier i vinden.

— Jeg har ingen tro på at det blir noen folkeavstemning. Du ser det her i dag, det er vi som har folkets støtte, sier visepresident Jose Vicente Rangel.

Rangel taler til tilhengerne som om det skulle være han siste åndedrag. Og titusenvis svarer ham: Chavez blir!

Ingen er uavhengige

I de Chavez-lojale mediene kan en lese at opposisjonen kun samlet et par tusen tilhengere, mens presidenten ble støttet av flere titusener. Kampen om opinionen er allerede begynt. Meningsmålinger viser imidlertid at Chavez har sviktende oppslutning. Og alle som var på opposisjonens markering må ha sett minst en, kanskje to fulle Ullevaal stadioner i løpet av noen minutter.

Står på sitt

Men Chavez støttespillere er urokkelige.

— Vi har fulgt innsamlingen av underskrifter fra begynnelse til slutt. Det er ingenting som tyder på at opposisjonen har klart å samle inn tilstrekkelig antall underskrifter, sier Juan Barreto, delegat for partiet Movemiento V Republica i nasjonalforsamlingen, og en av Chavez nærmeste støttespillere.

— Vil dere respektere valgrådets beslutning?

— Selvfølgelig, men vi er sikre på at det ikke blir noen folkeavstemning, avslutter Barreto.

SKREV UNDER MOT CHAVEZ: En gul bølge dekket flere kvartaler av Caracas sentrum fredag. Titusener av opposisjonelle skrek etter president Chavez' avgang.<p/>FOTO: JUNE PERSDATTER MARTINSEN