• 41 personer skal være tatt som gisler* Minst fem er fra Vestlandet* Statoil lager pårørendesenter i Bergen

41 personer skal være tatt som gisler, ifølge det mauritanske nyhetsbyrået AIN. Ingen andre har så langt bekreftet antallet.

Terrorgruppen Katibat Moulathamine har tatt på seg ansvaret for angrepet i byen In Ameinas.

Bakgrunnen skal være Frankrikes intervensjon i nabolandet Mali.

Angrep klokken 05.50

Angrepet skal ha skjedd etter at en gruppe tok seg på anlegget klokken 05.50 i dag tidlig. Statoil opererer anlegget sammen med BP og det algierske, statseide selskapet Sonatrach.

Nå truer gruppen — som betyr Den maskerte brigade - med å sprenge hele anlegget dersom de blir angrepet av den algierske hæren.

Ifølge Statoil, har de 17 ansatte ved anlegget. 13 av disse er norske.

Fire av de ansatte, minst to av dem nordmenn, er i sikkerhet ved en militærbase i nærheten. Dermed er situasjonen uavklart for 13 av dem.

Det betyr at ni eller ti nordmenn enten er gisler inne på anlegget, eller på annen måte ikke har klart å gjøre rede for seg.

Har forskanset seg

Det melder den algierske avisen Dernieres Nouvelles d'Algérie. Gislene og gisseltakerne skal fortsatt være inne på anlegget.

To personer skal være drept. Seks personer - to utlendinger, to politifolk og to sikkerhetsvakter - skal være skadet.

Ifølge algierske myndigheter, skal gisselkapringssituasjonen ha startet med angrep på en buss. Flere nordmenn var på denne bussen.

Siden forskanset gruppen seg med gisler på anlegget. Den algierske hæren er utenfor, ifølge den algierske avisen.

Kuleregn

Minst fem personer fra Vestlandet skal være i området. Tre nordmenn skal være kidnappet, ifølge AIN.

BT har ikke fått bekreftet om noen fra Vestlandet er blant gislene. En 55-åring fra Østlandet er derimot blant de kidnappede, slik hans kone bekreftet tidligere i dag til BT.

Til ba.no forteller en kvinne at hennes mann fra Bergen er blant de som slapp unna kuleregnet i dag tidlig med et nødskrik.

— Han måtte kaste seg ned på gulvet, kulene suste rett over hodet på ham. Heldigvis slapp han unna, sier konen til BA.

BT anonymiserer ham etter oppfordring fra Utenriksdepartementet.

Skulle hjem

Ifølge henne, skulle mannen ha reist hjem til Norge i dag.

Statoil planlegger å opprette et pårørendesenter i Bergen.

Til Strilen forteller en person om dramaet tidlig i dag morges.

– Vi var bare to hundre meter fra leiren da de dukket frem fra mørket og skjøt mot oss, sier Berg til Strilen. BT publiserer ikke fornavnet hans.

Kriseutvalg innkalt

Helsedirektoratet har fått delegert ansvar fra Helse- og omsorgsdepartementet for å koordinere helseberedskapen i forbindelse med situasjonen i Algerie.

De har kalt inn direktoratets kriseutvalg.

— Vi har tatt kontakt med de vi skal ta kontakt med og er i beredskap. Mer vet jeg ikke ennå, sier pressekontakt Jo Heldaas.

- En reaksjon på fransk intervensjon

Nyhetsbyrået ANI er blitt kontaktet av en talsperson for terrorgruppen Katibat Moulathamine, som har tatt på seg ansvaret for terroraksjonen.

— Det er en reaksjon mot at Algerie tillater franske fly å bruke luftrommet til raid mot Nord-Mali, sier talsmannen, ifølge ANI.

Rebellene i Azawad i Nord-Mali har tidligere advart om terroraksjoner mot franske interesser i kjølevannet av Frankrikes inngripen i Mali.